Rautaruukilla alkoi lakko halpatyön takia

Rautaruukin Raahen terästehtaan tuotanto on pysähtynyt lakon takia. Lauantaihin kello kuuteen kestävä mielenilmaus puretaan, jos halpatyön teettämisestä epäilty Beroa toimittaa työntekijöiden vaatimat vakuudet siitä, että se maksaa puolalaisten muurarien palkat asianmukaisesti.

Kotimaa
Aliurakointi, ketjuttaminen ja ylipitkät päivät eivät ole olleet mitenkään tavaton asia Rautaruukin remonteissa menneinäkään vuosikymmeninä.
Rautaruukin tuotannon kahdeksi vuorokaudeksi keskeyttänyt kiista koskee puolalaisten muurarien kohtuuttoman huonoiksi kokemia palkkoja masuunin remontissa.YLE Oulu

Rautaruukin työntekijät aloittivat kello kuudelta torstaiaamuna kahden vuorokauden työnseisauksen vastalauseena halpatyövoiman käytölle masuunin remontissa. Ainoastaan laite- ja henkilöturvallisuus taataan.

Rakennusliitto puolestaan harkitsee Beroan julistamista saartoon.

Rautaruukin ammattiosasto 200:n varapääluottamusmies Timo Mällinen kertoo, että Beroa ei ole toimittanut työntekijäpuolen vaatimia vakuuksia siitä, että 60 prosenttia puolalaisten palkoista olisi maksettu aamuun mennessä.

Yhtiö on Rakennusliiton ja Rautaruukin työntekijöiden mukaan myöntänyt rikkoneensa sekä työehtosopimusta että työaikalakia Rautaruukin remontissa.

Beroa kiistää väitteet eikä näe palkanmaksun aikaistamiselle perusteita.

Beroan edustajan lähettämän tiedotteen mukaan yhtiö on esitellyt keskiviikkona asiakirjat palkanmaksuun sekä työ- ja lepoaikoihin liittyen.

Palkat maksetaan yhtiön mukaan työntekijöille normaalin maksukäytännön mukaan 10.8. Beroa antaa asiasta seuraavan tiedotteen torstaina, kun yhtiön avainhenkilöt ovat tavoitettavissa.

Rautaruukki ei kommentoi asia, mutta toteaa lakon olevan laiton.

Lähteet: YLE Oulu