Hulina alkaa marjapakastamolla

Suomen suurimpiin kuuluvassa Marja Carelia Oy:n pakastamossa Joensuussa seuraavat viikot ovat kiireisiä. Esimerkiksi herukoita pakastetaan tänä kesänä noin 350 000 kiloa.

herukat (marjat)
Mies seisoo pakastettavien marjojen vieressä.
Marja Carelia Oy:n toimitusjohtaja Esa Korhonen kertoo, että yhtiön kylmätiloihin mahtuu miljoona kiloa marjoja.YLE / Esa Pietarinen

Paikallisten herukanviljelijöiden omistama tukkuyritys toimii Heinävaarassa. Kylmätiloihin mahtuu miljoona kiloa marjoja.

Marja Carelian toimitusjohtaja Esa Korhonen kertoo, että varsinainen hulina on vasta alkamassa.

- Hulinakausi on yleensä kaksi kuukautta. Ensimmäiset raparperit on pakastettu jo juhannuksen alla. Siitä se alkaa.

Juhannuksen jälkeen pakastomo nielaisi sisäänsä ensimmäiset mansikat. Sen jälkeen tulivat vadelmat.

- Valkoherukkaa on tällä viikolla kerätty. Seuraana tulee musta- ja punaherukka ja tietenkin karviainen. Ensi viikolla alkaa oikein hulina-aika oikein, Korhonen sanoo.

Pakastamo on perustettu Heinävaaraan yli 30 vuotta sitten. Pohjoiskarjalaiseen omistukseen yritys siirtyi vuonna 1998.

Valtaosa Joensuussa pakastetuista vitamiinipommeista menee elintarviketeollisuudelle. Herukoita päätyy esimerkiksi Hermannin Viinitilan raaka-aineeksi Ilomantsiin.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala