1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suunvuorot

On vain yksi kuningas

Jari Litmanen on ollut viime aikoina otsikoissa pariinkin eri otteeseen. Hanski Kinnunen pohtii suunvuorossaan jalkapallokuninkaan merkitystä nyt ja tulevaisuudessa.

Kuva: YLE Lahti

Jari Litmanen on jälleen otsikoissa. Paristakin syystä. Toinen on se vanha tuttu; HJK:ssa pelaava Litmanen on loukkaantunut, eikä pystynyt pelaamaan eilen mestareiden liigan kolmannen karsintakierroksen toisessa osaottelussa kroatialaisjoukkue Dinamo Zagrebia vastaan.

Toinenkin otsikoihin nousun syy on sekin valitettavan tuttu. Vasta vajaan vuoden Lahden kisapuistossa seissyt Litmasen patsas on joutunut vandalismin kohteeksi jo toisen kerran.

On vain yksi kuningas, Jari, Jari Litmanen, lauloivat Fc Lahden kannattajat vielä viime kaudella. Eivät laula enää, kun Jari teki tälle ryhmälle katalimman mahdollisen tempun. Hän siirtyi verivihollisen HJK:n (Helsingin jalkapalloklubi) riveihin.

Sitä ei voi antaa anteeksi edes kaikkien aikojen suomalaiselle jalkapalloilijalle. Onhan hän lahtelaisen jalkapallokoulun kasvatti ja monille ikuisesti Reippaan mies.

Kannattajien laulu raikaa edelleen, Litmasen paikalle värssyyn on vain vaihdettu Jari Sillanpää. Eikä siinä mitään.

Kannattajat ja laulajat ovat erikseen, nämä töhrijät ja ilkivallan tekijät erikseen. Näin uskon ja toivon. Vain meidän hienoa futislähettilästämme – ja maailman suosituinta lajia ymmärtämättömät idiootit voivat syyllistyä tällaisen typeryyteen.

Patsaan sotkijat eivät voi olla jalkapalloihmisiä. Jalkapalloväki tietää kuka on Jari Litmanen ja mikä merkitys hänellä on ollut, on edelleen ja tulee tulevaisuudessakin olemaan suomalaisen jalkapallon kehittämisessä ja ovien avaamisessa kansainvälisille kentille.

Kokonaan oma juttunsa on se, miksi 41-vuotias veteraani jatkaa edelleen. Kuten sekin, onko patsas onnistunut ja olisiko pelaajalle pitänyt pystyttää patsas, vielä kun hänen uransa jatkuu.

Mutta koska patsas on paikallaan, annetaan sen olla. Jari Litmanen on sen ansainnut. On vain yksi kuningas.