Kähkösen uusin teos vie vanhaan Kuopioon

Kirjailija Sirpa Kähkönen on julkaissut opaskirjan menneeseen Kuopioon. Kuopio-sarjan lukijoiden pyynnöstä syntynyt kirja ei kuvaa kaupunkia rakennusten vaan ihmisten kautta.

Sirpa Kähkönen
Sirpa Kähkösen Kuopion taivaan alla -kirja
YLE / Pertti Huotari

Kuopion taivaan alla -kirja auttaa myös heitä, jotka eivät tunne Kuopiota, löytämään Kähkösen kirjallisen tuotannon tapahtumapaikkoja. Kirja on kuvitettu Kuopion kultturihistoriallisen museon 1930-luvun valokuvilla, joita teoksesta löytyy noin 50. Sirpa Kähkönen muistelee kirjassa purettuja taloja, lapsuuden kortteleita ja ullakon tuoksua.

- Kirja kertoo Kuopion muuttumisesta, kuten katunäkymistä ja ulkoasun suuresta muutoksesta. Se kertoo myös niin sanotuista kaupungin olohuoneista, jotka eivät ole muuttuneet mihinkään. Esimerkiksi mikä merkitys Väinälönniemellä, Puijolla, järvillä, veneilyllä ja saarilla on kuopiolaiselle mentaliteetille, kertoo kirjailija Sirpa Kähkönen.

Kähkösen mukaan kirjassa kuvataan myös kaupungin ominaisuuksia.

- Kirjaan on otettu laajasti mukaan myös se, millainen Sisä-Suomen pieni kaupunki on ja millainen historia Kuopiolla on kaupunkimaisena paikkana. Kirjojeni tapahtumapaikat sijoittuvat muun muassa Kuopiolahden rantaseudulle, kortteliin, joka jo nyt on kadonnut. Myös rännikadut, tori, Väinölänniemen urheilumahdollisuudet ja järven merkitys tienä tulevat esille. Moni kuopiolainen ei tiedä kuinka suuri merkitys vesireiteillä oli ennen rautatietä.

Savolaisuus kuuluu myös kielessä

Vaikka Kähkösen kirjat ovat fiktiivisia, monet mielessä syntyneet paikat ovat ainakin joskus olleet olemassa.

- Tiedän Kuopiosta tasan tarkkaan sen, kauanko menee kävellä kaupungissa paikasta toiseen ja millaisia salaisia paikkoja Kuopiosta lapsuudessa löytyi, Kähkönen sanoo.

Myös savolainen mentaliteetti on tärkeä; se kuuluu jo kielessä.

- Mentaliteetti näkyy ihmisten puhumis- ja ajattelutavassa. Savolainen haluaa kuvailla asioita laveasti eikä mene suoraan asiaan. Ja savolaisten mielestä Kuopion tori on universumin keskipiste.

Kähkösen kirjaan liittyvä näyttely aukeaa tänä iltana Kuopiossa VB-valokuvakeskuksen kellarissa.

Lähteet: YLE Savo