Annanpalo: Virkamiehet sivistymättömiä

Rovaniemen kaupunginvaltuuston entinen puheenjohtaja Heikki Annanpalo moittii kaupungin johtavia virkamiehiä sivistymättömiksi. Annanpaloa ärsyttää etenkin Rovaniemen keskustaan suunnitellut, korkeat kerrostalot.

Rovaniemi
Heikki Annanpalo ja Revontuli-kauppakeskus
Heikki Annanpalo ja Revontuli-kauppakeskusYLE / Tuomas Luiro

Diplomi-insinöörin koulutuksen saanut Annanpalo on ennenkin kantanut huolta Rovaniemen kaupunkikuvan huonontumisesta. Annanpalo tietää mistä puhuu, sillä hän on entinen Lapin rakennuspiirin johtaja ja lääninhallituksen suunnittelupäällikkö.

Hän oli Rovaniemen kaupunginvaltuuston keskustalainen puheenjohtaja vielä 90-luvun alussa. Hän jättänyt politiikan, mutta osallistuu edelleen yhteiskunnaliseen keskusteluun kirjoittelemalla ahkerasti lehtien yleisönosastoille.

Annanpalon mielestä kahdeksankerroksiset talot eivät yksinkertaisesti sovi matalaksi rakennetulle Rovaniemelle.

- Se ei ole perusajatukseltaan inhimillinen kaupunkikuva. Erityisesti olosuhteissa, joissa toimitaan Lapin herkän ja arvokkaan luonnon puitteissa ja jossa mittakaava on toisenlainen kuin esimerkiksi Keski-Euroopan Alpeilla tai ei ole sellaista rakennusmassaa kuin jossakin Manhattanilla. Eli tässä on kysymys siitä, että rakentamisen pitäisi olla sopusoinnussa ympäristön kanssa.

Viimeksi viikko sitten (20.1.09) Annanpalo arvosteli Rovaniemen kaupungin virkamiehiä yleisönosastokirjoituksessaan Lapin Kansassa. Kirjoituksessaan hän moitti virkamiehiä siitä, kuinka he mitätöivät keskustan kerrostaloalueesta, kiistellyistä Fenix-kortteleista, järjestetyn arkkitehtikilpailun tulokset.

Annanpalo muistutti arkkitehtikilpailun keskeisen tuloksen olleen sen, ettei alueelle voida sijoittaa "kaupungin ja grynderin ennakolta sopimaa rakennusoikeutta vaarantamatta vakavasti sekä kaupunkikuvaa että keskustan toimivuutta ja viihtyisyyttä".

Gardinin tulo pahensi kaupunkikuvaa

Annanpalon mielestä virkamiesten toiminta osoittaa sivistymättömyyttä.

- Ei ole kasvettu ihmisiksi ymmärtämään, mistä rakennuksista ja ihmisten ympäristössä on kysymys. Se on merkillistä näköalattomuutta, jossa ei ymmärretä sitä, mikä on rakennetun ympäristön merkitys ja että siinä on merkitystä myös ammattitaidolla ja ihmiskäsityksellä.

Annanpalon mielestä kaupungin johtavien virkamiesten sivistymättömyys on kärjistynyt viime vuosina.

- Se on kärjistynyt (vuonna 2006 tapahtuneen) yhdistymisen jälkeen. Tai sanoisinko suoraan, sen jälkeen kun Mauri Gardinista tuli kaupunginjohtaja. Kun ajattelen sitä, millä tavalla kauppalanjohtaja Kaijalainen tai kaupunginjohtaja Salo aikanaan suhtautuivat kaupungin rakentamiseen ja julkisten rakennusten suunnitteluun, niin tämä muutos on ihan kammottava.

Toisaalta myös Rovaniemen kaupungin vanha ilme on herättänyt arvostelua. Rovaniemen Kehitys Oy:n toimitusjohtaja Juha Seppälä moitti taannoin kaupungin keskustan muistuttavan näkymää DDR:stä. Annanpalo ei ole Seppälän kanssa samaa mieltä.

- Olen käynyt DDR:ssä ja tämä kehitysjohtajan lausunto on täysin käsittämätön ja osoittaa hänen arvostelukyvyttömyyttään.

Rovaniemen kaupunkikuvasta puhuminen on jälleen ajankohtaista myös siksi, että kaksi maankäytön keskeisimmistä virkamiehistä vaihtuvat. Kaupunginarkkitehti Juhani Isopahkala on jäänyt eläkkeelle ja hänen tilalleen on valittu kaavoituspäällikkö Jorma Korva. Korvan seuraajaksi kaavoituspäällikön virkaan ollaan tiettävästi istuttamassa insinööriä - ei siis Korvan tapaan arkkitehtia.

Revontuli ja Veitikanharjun hammas

Annanpalo pelkää uuden kaavoituspäällikön huonontavan entisestään Rovaniemen kaupunkikuvaa.

- Ne esimerkkitapaukset, joita asemakaavoituksessa viime vuosilta on Rovaniemellä nähtävissä, esimerkiksi Revontuli-ostoskeskus ja Veitikanharjulle yllättäen noussut hammas, osoittavat, että Rovaniemi ei ole hoitanut asemakaavoitusta ammattitaidolla tähänkään asti, jolloin kaavoituspäällikönä on ollut arkkitehti. Pelkään, että tulos on vieläkin huonompi kun tehtävään tulee sellainen, jolla ei ole arkkitehdin näkemystä eikä etiikkaa.

Valta kaupungin ja kunnan maankäytössä pitäisi olla kuitenkin luottamushenkilöillä eikä virkamiehillä. Annanpalo ei ymmärrä, miksi vaaleilla valitut ihmiset eivät ole ottaneet heille kuuluvaa kaavoitusvaltaa. Luottamushenkilötkään eivät saa politiikan konkarilta puhtaita papereita.

- Se on sivistymättömyyttä myös luottamushenkilöiden taholta.

Annanpalo toivoo, että uusi, vuoden alussa aloittanut Rovaniemen kaupunginvaltuusto olisi edeltäjäänsä sivistyneempi - ainakin maankäytöstä ja merkittävistä rakennushankkeista päätettäessä.

Lähteet: YLE Lappi / Perttu Ruokangas