YK: Nigerian Ogonimaan puhdistaminen saasteista voi viedä vuosikymmeniä

Nigerian Ogonimaan alue on kärsinyt vuosikymmeniä öljyn aiheuttamista saasteista, ja se voi tarvita maailman mittavinta puhdistusoperaatiota, selviää YK:n ympäristöohjelman UNEP:n torstaina valmistuneesta raportista. Mahdollisen puhdistuksen arvioidaan maksavan 1 000 miljardia eli biljoona dollaria ja kestävän jopa 30 vuotta.

Ulkomaat
Kansalaisjärjestön jäsenet levittävät Nigerian öljyvuotojen siivoamiseen kehottavan bannerin Shellin pääkonttorin seinälle.
Environment Defence -kansalaisjärjestön jäsenet levittivät Nigerian öljyvuotojen siivoamiseen kehottavan bannerin Shellin pääkonttorin seinälle Haagissa, Hollannissa tammikuussa 2011.Freek van der Bergh / EPA

Raportin mukaan osassa Ogonimaan aluetta juomavesi on saastunutta, ja sen vaikutukset saattavat näkyä myös alueen asukkaiden elinikäodotteessa. Saasteiden pelätään myös tuhonneen kasvillisuutta, ja niiden uskotaan säilyvän maaperässä vuosikymmeniä.

Saastunutta aluetta tutkittiin 14 kuukauden ajan lähes 122 kilometrin matkalta.

Öljy-yhtiö Shell on ollut suurin alueella toiminut öljy-yhtiö. Se lopetti toimintansa alueella 1990-luvun alussa asukkaiden vaatimuksesta: asukkaat uskoivat, että yhtiö saastuttaa kalastusalueet.

Shell on ottanut vastuun kahdesta vuonna 2008 ja 2009 tapahtuneesta vuodosta. Öljy-yhtiöstä on ilmoitettu, että nigerialainen Bodo-kalastajayhteisö voi hakea korvauksia vuosien 2008 ja 2009 tapahtuneista öljyonnettomuuksista. Oikeusprosessi on poikkeuksellinen, koska se käydään Isossa-Britanniassa.

Sanomalehti Guardian uutisoi aiemmin, että Nigerian Ogonimaan öljyvahingot saattavat olla yhtä laajat kuin Exxon Valdezin katastrofi Alaskassa vuonna 1989, jolloin 45 640 kuutiometriä öljyä tuhosi alueen rannikon.

Lähteet: Reuters, AP