Ammattimainen tietokonepelaaminen yleistyy Suomessa

Ammattimainen tietokonepelaaminen on leviämässä Suomeen. Useat suomalaiset ansaitsevat jo nyt ison osan tuloistaan peliturnauksissa. Santeri Lahtisen, 18, harrastus muuttui ammattimaiseksi sotastrategiapeli Starcraftin julkaisemisen jälkeen.

tiede
Pelaajat kilpailemassa Starcraft II -turnauksessa Assembly-tietokonefestivaaleilla.
Pelaajat kilpailemassa Starcraft II -turnauksessa Assembly-tietokonefestivaaleilla vuonna 2011.Yle

Nelipäiväinen tietokonefestivaali Assembly kokoaa torstaista alkaen arviolta 6 000 tietokoneharrastajaa Helsingin areenalle. Tapahtumassa kilpaillaan muun muassa Starcraft II -turnauksessa, jossa palkinnot nousevat yhteensä 15 000 euroon. Turnauksen voittajalle on luvassa 8 000 euroa.

Tietokonepelien pelaaminen ammattilaisena on yleisintä Etelä-Koreassa, jossa pelejä voi katsoa kellon ympäri omilta tv-kanavilta. Suomen elektronisen urheilun liiton puheenjohtajan Teemu Hiilisen mukaan ilmiö on laajentunut hiljalleen myös Eurooppaan.

- Saksa ja Ruotsi ovat johtavat maat Euroopassa elektronisessa urheilussa, sieltä löytyy eniten kiinnostuneita ja sitä kautta eniten ammattipelaajia, Hiilinen kertoo.

Yksi tunnetuimmista suomalaispelaajista on Naama-nimimerkkiä käyttävä Santeri Lahtinen.

- Jo ennen tämän pelin [Starcraft] julkaisemista tiesin, että tällaisia peliturnauksia on olemassa. Ajattelin, että tämä vaikuttaa siistiltä jutulta ja sitten, kun tämä peli julkaistaan, harjoittelen oikein kovasti, jotta pääsen hyvälle tasolle. Ja se onnistui, Santeri Lahtinen kertoo.

Pelaamalla voi tienata hyvin, jos voittaa turnauksia tai pääsee sponsorien tukemaksi kuukausipalkkaiseksi pelaajaksi. Toisaalta pelaaminen syö päivittäin monta tuntia muusta elämästä. Santeri Lahtinen pohtiikin vielä, antautuuko kokonaan ammattipelaajan uralle.

- Mä mietin tällä hetkellä, pitäisikö mun nyt pelata enemmän vai keskittyä enemmän opiskeluun.

Lähteet: YLE Uutiset