Koe uusi yle.fi

Lutkamarssi muistuttaa seksuaalisesta itsemääräämisoikeudesta

Helsingissä viikonloppuna järjestettävä Lutkamarssi herättää keskustelua seksuaalisesta itsemääräämisoikeudesta. Marssi sai alkunsa Kanadasta, ja on jo ehtinyt kiertää ympäri maailmaa, kertovat Aamu-tv:ssä vierailleet Laura Hallikas ja Elisa James. Suomessakin on hiljattain keskusteltu naisen pukeutumisen yhteydestä raiskauksen uhriksi joutumiseen.

Kotimaa
Laura Hallikas ja Elsa James Aamu-tv:n vieraina 4. elokuuta.
Kanadasta alkunsa saanut Slutwalk-marssi eli "Lutkakävely" järjestetään lauantaina Helsingissä, Turussa ja Tampereella. Vieraina Aamu-tv:ssä olivat järjestelyihin osallistuvat Elsa James ja Laura Hallikas.

Ympäri maailmaa huhtikuusta lähtien kiertänyt SlutWalk sai alkunsa poliisin lapsuksesta Kanadassa. Poliisi piti opiskelijoille tiedotustilaisuutta seksuaalisen häirinnän tapauksista, joita oli ilmennyt torontolaisen yliopiston kampuksella.

- Hän sanoi, että naisten tulisi välttää pukeutumasta kuin lutkat, jotta eivät joutuisi uhreiksi, siteeraa Helsingin Lutkamarssin järjestäjiin kuuluva Laura Hallikas torontolaisessa tiedotustilaisuudessa lausuttua.

Lutkamarssi järjestetään Helsingissä tulevana lauantaina. Marssijat ottavat kantaa seksuaalisen itsemääräämisoikeuden puolesta. Myös Suomessa on viime aikoina käyty raiskauksiin ja naisen pukeutumiseen liittyvää keskustelua.

- Varmaan kukaan ei enää kehtaa sanoa, että se oli oma vika kun oli minihame. Mutta tiettyä asenneilmapiiriä on olemassa, että naiset jaotellaan kunnollisiin naisiin ja lutkiin.

Hallikkaan mielestä on väärin, että naisen omaa käytöstä edes arvioidaan. Uhriin tai edes tekijään keskittyminen ylipäänsä on hänen mukaansa turhaa. Katse pitäisi kääntää sen sijaan valtarakenteisiin.

- Tässä on kyse laajemmasta asiasta. Toivoisin julkiselta keskustelulta syvempiin yhteiskuntarakenteisiin pureutumista. Minkälainen kulttuuri mahdollistaa näin laajan seksuaalirikollisuuden, Hallikas sanoo.

Flirtin ja seksuaalisen häirinnän raja häilyvä?

Hallikkaan mukaan avainsana on molemminpuolinen kunnioitus kommunikoinnissa. Jos sellainen löytyy, jokainen pystyy kyllä arvioimaan, kuinka rohkeita letkautuksia vastapuolelle voi heittää.

- Mutta aivan ehdoton on kuitenkin se, että koskea ei saa ilman lupaa, hän sanoo.

Lauantain lutkamarssille ovat tervetulleita sekä naiset että miehet.

- Asu on vapaa, Elisa James ohjeistaa osallistuvia.

- Mutta voi pukeutua provosoivasti. Tämä olisi turvallinen paikka pukeutua miten haluaa. Voi olla jopa pelkissä rintsikoissa, hän lisää.

Myös farkuissa ja hupparissa saa ilmaantua paikalle, sillä sellainenkaan vaatetus ei estä raiskauksen uhriksi joutumista.

Facebookissa Helsingin Lutkamarssille ilmoittautuneita on jo noin 7 000.

Lähteet: YLE Uutiset

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Hissit

Suomalainenhan ei hississä kenellekään juttele – 360-video näyttää, kuinka selviämme ruuhkaisessa hississä

Onnettomuustutkinta

Miksi kaatuneen luotsiveneen pohjaan ei leikattu aukkoa? 5 kysymystä kuolonurheja vaatineesta onnettomuudesta

Kalastusluvat

Kalastusmaksut nousevat ensi vuonna – maksujen kertymä romahti parilla miljoonalla

Mestarien liiga

Nähdäänkö Mestarien liigassa kaikkien aikojen kallein ottelu?Petri Pasanen: "Aika paljon on mennyt rahaa noihin jalkoihin"