VR menettänyt matkustajia Norwegianille

Halpalentoyhtiö Norwegianin tulo pohjoisen reiteille on vienyt matkustajia rautateiltä. Syynä ovat hinta ja aika. Edestakainen lentolippu maksaa Helsingistä Ouluun tai Rovaniemelle jopa vähemmän kuin VR:n yhdensuuntainen lippu. Lentoaika on murto-osa junamatkasta.

Kotimaa
Matkustajia junassa.

Pohjois-Suomen matkustajilla on nykyisin valinnan varaa. Tuoreessa menneisyydessä on aika, jolloin valittavana oli VR tai kallis Finnair. Keväällä aloittanut halpalentoyhtiö Norvegian on pistänyt asetelmat uusiksi.

Edestakainen lippu maksaa nyt halvimmillaan Pohjois- ja Etelä-Suomen välillä vähemmän kuin yhdensuuntainen junalippu. Lisäksi aikaa säästyy. Ouluun lentää tunnissa, junamatka kestää parhaimmillaan kuutisen tuntia. Rovaniemen lentomatkaan kuluu puolitoista tuntia, junalla väliin joutuu uhraamaan vähintään yhdeksän tuntia.

Lentoyhtiö on vienyt matkustajia, mutta minkä verran, sitä ei VR paljasta.

- Tarkkoja reittikohtaisia tietoja ei anneta, mutta aina sillä joku vaikutus on, sanoo VR:n henkilöliikenteen kaupallinen johtaja Lassi Rönkkönen.

VR:n hinnoittelu uusiksi

VR on muuttamassa lippujen hinnoittelua syksyllä. Muualla Euroopassa rautateiden lipunhinnoittelussa on tehty jo suuria muutoksia. Esimerkiksi Ranskan rautateillä Helsinki - Rovaniemi-mittainen matka maksaa tiettyyn aikaan alle 25 euroa.

VR aikoo edetä hitaammin. Nykyistä halvempia lippuja saa, mutta uudenlaisilla ehdoilla, Rönkkönen vihjaa. Yksityiskohdista hän ei kerro.

- Uskon, etä meidänkin hinnoittelu menee jossain vaiheessa lähemmäs kysyntäperusteista hinnoittelua, kaupallinen johtaja Lassi Rönkkönen sanoo.

Hän viittaa lentoyhtiöiden hinnoitteluun, jonka mukaan matka maksaa sitä vähemmän, mitä aikaisemmin lipun ostaa.

Miten käy alennuksille

VR:llä matkustaa paljon alennuslippulaisia, kuten eläkeläisiä ja opiskelijoita.

Keväällä alennuslippulaisten listalta poistettiin toimittajat. Aika ajoin VR:llä on pohdittu myös muiden alennusten tarpeellisuutta. Henkilöliikenteen kaupallinen johtaja rauhoittelee opiskelijoita ja eläkeläisiä:

- Mitään päätöksiä ei ole asiasta tehty ja jos niin kävisi, niistä tiedotettaisiin, mutta sellaista ei varmasti tapahdu tämän syksyn aikana, Rönkkönen vakuuttaa.

Lähteet: YLE Uutiset / Hilkka Säävälä