Merimetsojen pesiä tuhansia enemmän kuin viime kesänä

Merimetsoja on lähes neljännes enemmän kuin vuosi sitten. Tänä kesänä merimetson pesiä laskettiin Suomen merialueilla olevan 17 700. Se on 3 300 pesää enemmän kuin edelliskesänä.

Kotimaa

Pesiä oli viime kesää enemmän kaikkialla muualla paitsi Perämerellä. Menneisiin vuosiin verrattuna kasvu on kuitenkin hiipunut: uusia pesimäyhdyskuntia löydettiin kaksi, Haminasta ja Länsi-Turunmaalta.

Valtaosa merimetsoista pesii eteläisellä Selkämerellä, sieltä pesiä löytyi runsaat 6 000. Suomenlahdellakin pesiä oli yli 5 800. Suurin yhdyskunta on Raumalla, siellä on yli 2 300 pesää.

Merimetson pesiä on hävitetty laittomasti Kustavissa, Luvialla ja Länsi-Turunmaalla, yhteensä pesiä on tuhottu yli 800. Kustavissa ja Luvialla pesät olivat luonnonsuojelualueella. Jos tekijä jää kiinni hänet tuomittaneen satojen tuhansien eurojen korvauksiin. Törkeästä luonnonsuojelurikoksesta voi seurata myös vankeutta. Ihmisten lisäksi tuhoa ovat tehneet myös merikotkat muun muassa Raaseporissa.

Merimetsoa on vainottu, sillä sen on tulkittu uhkaavan saaristoluonnon säilymistä. Kuolleet puut pesimäyhdyskuntien lähellä eivät kuitenkaan kerro koko totuutta. Närää on synnyttänyt myös se, että merimetsot syövät kalaa. Lintujen ei kuitenkaan uskota voivan tuhota esimerkiksi ammattikalastajien saaliita.

Vesien rehevöityminen helpottaa merimetson lisääntymistä, koska merimetson suosikit kuten särkikalat lisääntyvät rehevöityneissä vesissä.

Lähteet: YLE Uutiset