Suomalainen kirjakauppa myynnissä?

Sanoma Osakeyhtiö on ilmoittanut selvittävänsä mahdollisuuksista luopua Trade-liiketoimintaryhmään kuuluvista toiminnoista. Suomen suurin kirjakauppaketju, Suomalainen kirjakauppa, on osa Sanoma Tradea.

kulttuuri
Kirjapino kirjakaupassa
Yle

Sanoma julkaisi perjantaina osavuosikatsauksensa. Toimitusjohtaja Harri-Pekka Kaukonen ilmoitti samassa yhteydessä konsernin tavoitteena olevan keskittyä medialiiketoimintaan ja oppimiseen. Kaukosen mukaan Sanoma selvittää mahdollisuuksia luopua Trade-liiketoimintaryhmään kuuluvista toiminnoista.

Sanoma Osakeyhtiön Trade-liiketoimintaan kuuluvat R-kioskit, kaupalle palveluja tuottava Lehtijakelu sekä Suomen suurin kirjakauppaketju, Suomalainen kirjakauppa.

Ilmoitus on linjassa Sanoman aiempien toimien kanssa. Keväällä Sanoma myi perinteikkään kustantamon WSOY:n yleisen kirjallisuuden kustannustoiminnan ruotsalaiselle mediakonsernille Bonnierille. Osana kauppaa Bonnierin omistamat Bonnier Utbildning Ruotsissa ja Bonnierin omistaman Tammen oppimateriaalitoiminta siirtyi Sanoman omistukseen.

Bonnier oli ilmoittanut jo aiemmin tavoittelevansa vahvempaa asemaa kirjallisuuden kustantajana Suomessa ja palkkasi Otavasta irtisanoutuneen Leena Majander-Reenpään strategiseksi neuvonantajaksi. Bonnier-WSOY -kauppa on virallisesti vielä kesken, mutta kilpailuviranomaiset ovat hyväksyneet sen.

Aiemmin keväällä Sanoma Tradesta lohkaistiin jo elokuvateatteri Finnkino. Se ostajaksi löydettiin ruotsalainen Ratos, Söderbergin suvun varainhallintayhtiö. Finnkino on Suomen ja Baltian suurin elokuvateatteriketju.

Huhtikuussa Sanoma puolestaan sopi ostavansa SBS:n televisiotoiminnan Hollannissa ja Belgiassa.

Suurin kirjakauppaketju Suomessa

Suomalainen kirjakauppa on Suomen suurin kirjakauppaketju. Sillä on 60 myymälää eri puolilla Suomea. Ketjun osuus kirjakauppojen liikevaihdosta on noin 35 prosenttia. Suomalainen toimii myös Baltian markkinoilla.

Vuoden 2010 tilinpäätöksen perusteella Suomalaisen liikevaihto oli 107 miljoonaa euroa. Ketjun tahkoama voitto oli ennen satunnaisia eriä 2,3 miljoonaa euroa.

Perjantaina julkaistun Sanoman osavuosikatsauksen mukaan Suomen kirjamarkkinoiden arvioidaan pienentyneen tämän vuoden alkupuolella. Tästä huolimatta Sanoma Traden kirjakauppa on pitänyt pintansa ja liikevaihto on pysynyt Sanoman mukaan vertailukauden tasolla. Tässä on avittanut etenkin Suomalaisen uudistettu myymäläkonsepti ja verkkokaupan piristyminen.

Kuka ostajaksi?

Kustannusalalla on uumoiltu Suomalaisen kirjakaupan myymistä jo pidemmän aikaa. Ostajaa ketjulle on haettu jo vuoden päivät. Vahvimpana ostajaehdokkaana kirjakaupalle pidetään yleisesti ruotsalaista Bonnieria, joka saisi samassa kaupassa itselleen myös isohkon kirjakauppaketjun Baltiaan.

Jos kauppa toteutuisi, tulisi Bonnierista kertaheitolla suomalaisen kirja-alan mahtitekijä - se omistaisi ruotsalaiskustantamonsa lisäksi suomalaisesta WSOY:stä ja Tammesta sulautettavan kustannustalon sekä hallitsisi jälleenmyyntiä.

Sanoma-osakeyhtiön toimitusjohtaja Harri-Pekka Kaukonen on yhtiön linjauksista ja mahdollisista ostajaehdokkaista vaitonainen. Kaukosen mukaan Sanoma nyt selvittää mahdollisuuksia luopua Trade-liiketoimintaryhmään. Hän ei ota kantaa siihen, myydäänkö Trade-liiketoiminta kokonaisuudessaan kerralla vai lohkotaanko siitä osia eri ostajille. Hän ei myöskään kommentoi, onko neuvotteluja mahdollisten ostajien kanssa jo käyty.

Myös Sanoma Traden toimitusjohtaja Hellevi Kekäläinen pitäytyy kommentoimasta markkinahuhuja.

Lähteet: YLE Uutiset / Janne Mällinen