Marja Sunan yli 50-vuotinen taiteilijaura on esillä Tampereella

Tampereen taidehallissa avautuu näyttely, joka esittelee muotitaiteilija Marja Sunan tuotantoa. Suna on suunnitellut niin kenkiä kuin koruja, ja hän käyttää eri materiaaleja paperista lasiin. Näyttely liittyy Marja Sunan viime vuonna saamaan Kaj Franck -muotoilupalkintoon.

kulttuuri

Näyttelyssä on esillä muun muassa Sunan suunnittelema Sisar-koru.

- Tämä koru ilmestyi Kalevala Korulta naisten 100-vuotisjuhlavuonna. Tässä voi olla joko silkkinauha tai vitja. Koru on lasia ja hopeaa, lasi on siinä alla. Ajatuksena on ulotteisuus ja se, että molemmat materiaalit näkyvät. Lisäksi naisellisuus on tärkeää.

Marja Suna tunnetaan parhaiten Marimekon vaatesuunnittelijana. Hän työskenteli yhtiössä yli kahdenkymmenen vuoden ajan, kunnes jäi eläkkeelle vuonna 2003.

- Tämän maapallosarjan suunnittelin Marimekolle Kirsti Paakkasen aikana. Kuosia kuvattiin ja myytiin paljon, ja se oli mukana sesongista toiseen. Tuo on varmaankin Luhdan takki ja täällä on näitä fantasiapiirroksiani, kuvailee Suna näyttelyään.

Lisäksi Suna on suunnitellut vaatteita muun muassa Herralalle, Turolle ja Luhdalle sekä tehnyt uniikkivaatteita.

Kaikki lähtee tarinasta

Muotitaiteilijan suunnittelun taustalla on aina jokin tarina. Suna kertoo saavansa vaikutteita kaikkialta.

- Eri kulttuurit vaikuttavat, niistä jää jokin jyvänen. On vaikea sanoa, mistä olen saanut vaikutteita, mutta olen onnellinen, että olen voinut nähdä paljon maailmaa.

Marja Suna sai Kaj Franck -muotoilupalkinnon vuonna 2010. Palkinto annetaan vuosittain taiteilijalle, joka on suunnitellut korkeatasoisia teollisesti valmistettuja tai uniikkeja teoksia. Palkintoraadin mukaan Marja Sunan töille on ominaista kauneus ja ilo.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Marija Skara