Hyppää sisältöön

Triathlon- ja juoksutapahtumista haetaan omia rajoja

Suomalaisten innostus erilaisia juoksu- ja triathlontapahtumia kohtaan on lisääntynyt selvästi viimeisten kolmen vuoden aikana. Etenkin kiinnostus triathloniin kuntoilumuotona on kasvanut. Tällä hetkellä eri puolilla Suomea järjestetään reilut 600 juoksutapahtumaa ja 30 triathlon-tapahtumaa vuodessa.

Kuva: YLE

Vielä puolitoista vuotta sitten Susanna Sirén ei saanut rutistettua ainuttakaan vatsalihasta. Lenkkipolulta alkanut taistelu rapakuntoa vastaan tehosi, ja tänä kesänä Sirén taittoi triathlonin pikamatkan, eli ui 750 metriä, pyöräili 20 kilometriä ja juoksi 5 kilometriä.

- Maalissa oli huikea fiilis! Sitä on tehnyt ison suorituksen ja tietää voittaneen itsensä, iloitsee Sirén.

Nykyisin harva meistä tyytyykään juoksemaan enää ilman päämäärää, vaan yhä useampi tähtää maratonille tai puolikkaalle tai eri mittaisille triathlon-matkoille.

- Sohva kutsuu aivan liian helposti, jos kuntoilu on vain siitä kiinni, että lähdenpä lenkille. On helpompi lähteä liikkumaan, kun on jokin tavoite tai tapahtuma, johon tähtää, pohtii Sirén.

Urheilupsykologi Satu Kasken mukaan seikkailu-urheilun pariin ajaudutaan myös siksi, että omia rajoja ja pätevyyttä halutaan koetella henkisesti ja fyysisesti. Syynä saattaa olla myös muille näyttämisen halu.

- Ajatellaan, että kova urheilusuoritus parantaa asemaa, ja naapurille halutaan näyttää, että "jos sinäkin juokset, niin kyllä minäkin", kertoo Satu Kaski.

Laji on itsenäinen, mutta ei yksinäinen

Parasta triathlonissa monen mielestä on se, että pyöräilystä, uinnista ja juoksemisesta voi koota omalle kuntotasolleen sopivan ja monipuolisen urheilupaketin.

Kiinnostus triathloniin nimenomaan kuntoilumuotona on kasvanut. Suomen Triathlonliitto päättelee kuntoilusarjoihin osallistuneiden perusteella, että harrastajamäärä on tuplaantunut kolmessa vuodessa ja on tällä hetkellä liki 3000. Myös Triathlonliitto on kerännyt kolmessa vuodessa 750 uutta jäsentä.

Myös juoksu- ja triathlonkouluille on tällä hetkellä runsaasti kysyntää. Teräsmieskoitoksessa tärkeää onkin yhteinen tekeminen.

- Suorituksessa on toisaalta yksilö ja omien rajojen hakeminen, mutta toisaalta halutaan olla osa isoa joukkoa. On tärkeää kannustaa toista vierellä, mutta saada myös puhtia omaan suoritukseen, kun näkee muut, sanoo urheilupsykologi Satu Kaski.

Ensi kesänä Susanna Sirénillä on tähtäimessään triathlonin olympiamatka, eli puolitoista kilometriä uintia, 40 kilometria pyöräilyä ja 10 kilometriä juoksua. Ahkeran harjoittelun lisäksi suoritus vaatii suomalaista sisua.

- Välillä painaa jaloissa, mutta edellä menee aina joku muu ja saan innostusta ajatuksesta, että "kyllä sitä minäkin pystyn!"