Etelä-Pohjanmaan allergianeuvonta sesonkiajan kiinni

Pohjalaiset allergikot ovat joutuneet hakemaan tänä kesänä neuvontaa valtakunnallisesta palvelusta. Etelä-Pohjanmaan Allergia- ja astmayhdistys ei ole saanut kesäksi ketään työntekijää, kun vakituinen henkilö on kesälomalla.

allergia
Pujon kukintoja.
YLE

Henkilöstöpulan taki paikallisyhdistyksen neuvontapuhelin on ollut suljettuna koko kesän. Allergia- ja astmaliiton Länsi-Suomen aluepäällikkö Hannele Kiviranta myöntää, että tilanne on hankala, koska etenkin allergioista kärsivät tarvitsevat neuvontaa usein juuri kesäaikaan.

Kivirannan mukaan hänelle on tullut tänä kesänä runsaasti puheluita.

- Neuvoa tarvitsevien kannattaa kuitenkin soittaa valtakunnalliseen numeroon, koska siellä neuvojat ovat sairaanhoitajia, Kiviranta ohjeistaa.

Neuvontaa jälleen syksyllä

Etelä-Pohjanmaan Allergia- ja astmayhdistyksen neuvontapuhelin yritetään avata jälleen syyskuun alusta alkaen. Se palvelee kaikkia pohjalaismaakuntia. Vaasan seudulla toimii oma yhdistys, mutta se ei anna allergianeuvontaa.

Henkilöstöpulan takia Seinäjoella ei ole järjestetty tänä kesänä myöskään perinteisiä pujon kitkemistalkoita.

Heinät juuri nyt haittana

Parhaillaan allergikkoja vaivaavat erilaisten heinät, esimerkiksi pujo kukkii edelleen. Lämpimän kesän takia monen heinäkasvin kukinta on alkanut normaalia aikaisemmin.

Sen sijaan lehtipuiden osalta siitepölytilanne on ollut allergikoille edelliskesiä helpompi.

Lähteet: YLE Pohjanmaa