Lukukoira Börje ei naura ärrävialle

Kirjastossa työskentelevästä lukukoirasta on saatu hyviä kokemuksia Espoossa. Lukukoira on tarjonnut paljon apua lukemisvaikeuksista kärsiville lapsille. Lisäksi koira on tuonut iloa ja mielihyvää kirjaston muillekin asiakkaille.

kirjastot
Raisa Alameri esittelee Börje-koiraansa Eemilille ja Iivarille.YLE

Sellon kirjaston uusi vetonaula on parivuotias Maltankoira Börje. Espoolainen 8-vuotias Eemilkin on saapunut kirjastoon vain tullakseen katsomaan Börjeä.

Eemil pääsee rapsuttamaan Börjeä ja toteaa, että Börje vaikuttaa kivalta.

Börje saa ihmiset hyvälle tuulelle

Börje on työskennellyt lastenosastolla lukukoirana kesäkuun alusta lähtien. Lapset voivat varata ajan ja tulla lukemaan Börjelle. Pari tuntia päivässä työskentelevä Börje ottaa mielellään vastaan myös pelkkiä rapsutuksia.

Sellon Kirjaston kirjastonjohtaja Sunniva Drake kertoo Börjen vaikuttavan positiivisesti koko kirjaston ilmapiiriin.

- Kun Börje on töissä, niin ihmiset tulevat iloisimmiksi. Me haluamme, että ihmiset viihtyvät kirjastossa ja saavat nauttia täällä elämästä ja Börje auttaa siinä ihan valtavasti.

Suuri apu lukuvaikeuksista kärsiville lapsille

Börje on iso apu erityisesti sellaisille lapsille, joilla on ongelmia lukemisen kanssa. Monet Börjen vieraat ovat joutuneet lukemisvaikeuksiensa vuoksi jopa kiusatuksi. Börjen luona käynti on tuonut rohkeutta lukemiseen, kertoo Börjen omistaja, erikoiskirjastonhoitaja Raisa Alameri.

- Joillakin lapsilla on pieni s- tai r-vika ja heitä on käsketty harjoittelemaan niitä kirjaimia, niin Börjelle on hyvä lukea, koska Börje ei naura sille. Se on siis aika rauhallinen ja stressitön tilanne lukea Börjelle, koska Börje ei kritisoi, hänelle kelpaa kaikki lukeminen ja jos joku sana jää tekstistä väliin, niin ei se Börjeä haittaa, Alameri selittää.

Monet käyvät Börjen luona useita kertoja ja säännöllinen harjoittelu auttaakin parhaiten, Alameri jatkaa.

- Esimerkiksi sellaisia lukijoita Börje on auttanut, jotka lukevat liian hiljaa. Ja sen huomaa, kun nämä lapset ovat kolmannen kerran lukeneet Börjelle, niin se äänensävy muuttuu ja kuuluvuuskin lisääntyy.

Börje vielä toistaiseksi ainoa laatuaan

Sellon kirjaston suosituimmaksi työntekijäksi noussut Börje on ainoa lukukoira Uudellamaalla. Helsingin Etelä-Haagan kirjastossa vastaavanlainen lukukoirapalvelu alkaa syyskuun alussa.

Suomen ensimmäinen lukukoiraprojekti on alkanut Kaarinan kirjastossa, jossa Luetaan koiralle -projekti on ollut toiminnassa jo vuoden alusta lähtien. Lukukoirien käyttö on kuitenkin Suomessa hyvin vähäistä vaikka tarvetta olisi, Alameri sanoo.

- Nythän on jo kaverikoiria ja erilaisia avustavia koiria, niin miksei sitten voisi olla lukukoiria. Olisi hyvä saada aloitettua täällä Suomessa tällainen lukukoirakoulutus.

Samaa mieltä on myös kirjastonjohtaja Drake.

- Jokainen kirjasto tarvitsisi oman Börjen kaltaisen lukukoiran. Börje on luvannut jatkaa täällä ainakin syksyn ajan, mutta toivon, että hän pystyisi jatkamaan myös ainakin ensi vuoden, koska tämä työ lukemisvaikeuksien auttamiseksi ei lopu koskaan.

Lähteet: YLE Helsinki / Hanna Myllys