1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kymijoki

Kouvolankylän kartano on Jukonhovi

Kymijoen länsipuolisilla alueilla suurtiloja, joihin liittyvät jotenkin aateliset, on sanottu kartanoiksi. Sen sijaan itäpuolella, Venäjän puolella Kymijokea, näitä tiloja on sanottu hoveiksi. Kouvolankylän kartanokin on toiselta nimeltään Jukonhovi. Se sijaitsee Mäkikylässä, jätelaitoksen naapurissa koivukujan päässä.

Kouvolankylän kartano Kuva: YLE / Eijaleena Martikainen

Tilan historia ulottuu 1700-luvulle. Kouvolankylässä oli aikoinaan hyvin sirpaleinen maanomistus, ja pellot ulottuivat Kymijoen varresta kapeina sarkoina jopa Tykkimäen taa. Paikalla oli 1800-luvun alkupuolella Jukon tila, jonka veljekset myivät maansa rovasti Johan Kristian Hornborgille. Tämä yhdisti siihen muita tiloja, jolloin hän pääsi harjoittamaan edistyksellistä maanviljelystä. Hornborg rakennutti myöhäis-empiretyylisen päärakennuksen 1850-luvulla Kymijoen varteen ja siirsi Jukon tilan päärakennuksen sen pihapiiriin.

Hornborg ei itse asunut tilalla, vaan sitä hoiti tilanhoitaja. Hänen jälkeläisensä asettuivat tilalle asumaan 1900-luvulla ja alkoivat silloin itse viljellä peltoja. Tilaan kuuluu myös hieno metsäpuutarha joessa olevassa saaressa.