Apulaiskaupunginjohtajan jääviys kaatoi jättikaavan Rovaniemellä

Kaavasta hallinto-oikeuteen valittanut Heikki Annanpalo on tyytyväinen oikeuden päätökseen. Se varmistaa Ferdinand Salokankaan suunnitteleman Rovakadun koulun säästymisen purkutuomiolta. Annanpalo toivoo myös vanhan maalaiskunnan kunnantalon säästämistä jälkipolville.

Rovaniemi
YLE / Tapio Räihä

Heikki Annanpalo on Rovaniemen kaupunginvaltuuston entinen puheenjohtaja. Hän arvioi, että Rovaniemen apulaiskaupunginjohtaja Martti Anttilan voi olla vaikea jatkaa tehtävässään. Tämän päätöksen tekeminen kuuluu kuitenkin kaupunginhallitukselle ja valtuustolle.

- Kaupunkilaisena sanoisin, että Anttilan täytyisi tästä lähtien jäävätä itse hyvin monessa asiassa, jopa siinä määrin, että hänen toimintaedellytykset saattavat joutua kyseenalaiseksi, Annanpalo muotoilee.

Annanpalo toivoo, että hallinto-oikeuden päätös otettaisiin kaupungissa vakavasti ja varsinkin teknisessä lautakunnassa. Annanpalo sanoo teknisen lautakunnan puheenjohtajan ja jäsenten kantavan niin suuren vastuun kaupungin kaavoituksesta, että se edellyttäisi erityistä perehtymistä ja opiskelua. Muuten virkamiesten esitykset menevät sellaisenaan läpi.

Annanpalon kynä pysyy terävänä

- (Teknisen lautakunnan) Arviointikyvyn riittävyys voidaan Rovaniemellä viime aikaisten asioiden valossa asettaa kyseenalaiseksi, Annanpalo sanoo.

Annanpalo kritiikin kärki kohdistuu Kiela-kortteleiden lisäksi myös Lappia -talon laajennuksesta käytyyn keskusteluun ja valmisteilla olevaan kortteli 10 kaavaan.

- 10 -korttelissa on kaksi vahvaa maanomistajaa, joitten toivomuksia asemakaavaluonnoksissa on noudatettu jo siinä määrin, että luonnokset eivät tuota hyvää kaupunkikuvaa ja hyvää asumisympäristöä, Annanpalo kritisoi.

Annanpalon mukaan Rovaniemellä olisi syytä tarkistaa kaavoituksensa periaatteita niin, että ne kestävät kriittisenkin tarkastelun ja tuottavat hyvää asumisympäristöä.

- Kyllä tässä kaavoittajan ammatillisen otteen pitäisi olla tiukempi kuin mitä se viime aikoina Rovaniemellä on ollut, Annanpalo sanoo.

Annanpalo toivoo, että hallinto-oikeuden päätös aiheuttaisi keskustelua ja uudelleen arviointeja niin, että hänen ei tarvitsisi näihin näin aktiivisesti puuttua.

Lähteet: YLE Lappi