Imago rakentuu teoille, sanoo Lahden kaupunginjohtaja

Lahden kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta perää rohkeutta toteuttaa Lahden imagon kannalta merkittäviä suunnitelmia, kuten keskustan liikenneratkaisut toriparkkeineen sekä matkakeskuksineen ja kävelyalueet. Imagoa rakentavat myös ihmisiä kiinnostavat tapahtumat, kuten MM-ralli.

Lahti
Jyrki Myllyvirta
YLE Lahti

Tapahtuma tarjonnasta yleensä, kaupunginjohtaja toteaa, että Lahden seutu on parantanut asemaansa.

- Täällä on monipuolisuutta, kun vain sitä käy etsimään.

Suomen MM-rallin osakilpailu on Myllyvirran mielestä osa tätä monipuolisuutta. Isossa kaupungissa pitää olla tarjontaa erilaisista asioista kiinnostuneille ihmisille.

- Se oli tapahtuma, joka toi merkittävästi väkeä Lahteen ja lähiseudulle. Siinä mielessä se oli paikallisille yrityksille, elinvoimalle ja kaupungin verotuloillekin hyvä juttu. Toivon, että löytyy kiinnostusta ja sellaiset ehdot, että se on täällä jatkossakin.

Kaupungin rahallinen panostus MM-ralliin oli joidenkin arvostelijoiden mielestä liian suuri verrattuna muihin tapahtumiin, mutta Myllyvirta perustelee sitä sillä, että nyt ensimmäisellä kerralla se edellytti melko paljon rakentamista Jokimaalle.

- Tasapuolisuus on vaikea asia. Iloitsen aivan erityisesti sellaisista tapahtumista, jotka tehdään ilman kaupungin rahaa.

Lahden keskusta kehittyy

Lahden keskustan kehittämisessä on Myllyvirran mukaan tapahtunut paljonkin, mutta nyt ollaan tilanteessa, jossa monet isotkin kaupungit ovat ottaneet merkittäviä harppauksia ja tehneet rohkeita uudenlaisia asioita.

- Meilläkin kaupunginvaltuusto teki kesäkuussa tosi isoja linjauksia siitä miten asioita viedään eteenpäin. Nyt on aika panna niitä toimeen.

- Siihen tarvitaan paljon esillä olleita pieniä asioita, jotka vievät viihtyisyyttä eteenpäin, mutta samalla tarvitaan isoja ratkaisuja esimerkiksi liikenteen ja kävelyalueiden suhteen. Paljon pienempänä asiana kuin julkisuudessa on annettu ymmärtää, myös toriparkki, Myllyvirta kertoo.

- Nyt täytyy saada vain yksityinen puolikin kiinnostumaan keskustan kehittämisestä, josta on jo hyviä esimerkkejä, kuten entisen ”Pohjolan sisäpiha”, josta halutaan kehittää sellainen, minkälainen kaupungin keskustassa pitää olla, toivottavasti myös katettuna.

Lahden julkinen kuva on muuttunut

Lahden imagosta käytävään keskusteluun kaupunginjohtaja lisää oman näkemyksensä.

- Jos katsotaan pidemmällä aikavälillä, Lahden julkinen kuva on todella vahvistunut ja kehittynyt. Vaikka tämä on edelleen teollisuuskaupunki, tänne on tullut kaupunkielämää, kasvuimagoa, erilaista kulttuuria ja tapahtumia ja myös ympäristöystävällisyyttä.

- Näen, että ympäristöstä huolehtiminen on edelleen tärkeää ja siihen liittyy keskustan ja lähiöiden kehittäminen. Kyllä me haluamme olla todella vetovoimainen ja viehättävä kasvukeskus sadan kilometrin päässä Helsingistä, Myllyvirta linjaa.

- Siihen on hyvät edellytykset, siihen suuntaan on menty ja meillä on hyviä päätöksiä. Täytyy vain toivoa, että rohkeus ei lopu, kun niitä pannaan toimeen.

Lähteet: YLE Lahti