Vaatetiloihin ripaus luksusta

Walk-in-closetit tuovat pukeutumiseen ja vaatteiden säilytykseen hivenen ylellisyyttä. Säilytystilojen tason nosto on suunnittelijan mukaan luonnollinen askel asuinmukavuuden kehittämisessä.

kaapit
Kuvassa Susanna Koskela Merilinnan walk-in-closetissa
Merilinnan vaatesäilytystilassa pystyy myös meikkaamaan. Testaamassa suunnittelija Susanna Koskela.YLE / Kia-Frega Prepula

Sisustussuunnittelija Susanna Koskela pitää säilytystilojen muuttumista luonnollisena kehityksenä: esimerkiksi keittiö ja olohuone ovat yhdistyneet yhä useammassa talossa, nyt kohoavat säilytystilojen laatuvaatimukset.

- Meissä suomalaisissa on sellainen hauska piirre, että haluamme pitää kotona paljon tavaraa. Säilyttäminen on niin henkilökohtaista maailmaa, että vähän korjattavaa taitaa riittää aina.

Walk-in-closeteja on jo monenlaisia: esimerkiksi kokonaisia isoja makuuhuonetiloja, joissa vaatesäilytys- ja pukeutumustila on erotettu makuutilasta pienellä seinäalueella. Tai asuntomessujen Merilinnan tapaisia ratkaisuja, joissa makuuhuoneeseen ei sisälly lainkaan vaatesäilytystilaa. Vaatekaapeille, pukeutumiselle ja meikkaamiselle on luotu oma tilansa vesipisteineen ja peileineen.

Koskelan mukaan remonttikohteissakin siirrytään yhä useammin tähän tyyliin purkamalla väliseniä ja eheyttämällä tiloja esimerkiksi liukuoviratkaisuilla.

Tummista väreistä dramatiikkaa

Merilinna-kohteen walk-in-closet on suunnattu pariskunnalle - toinen puoli miehen, toinen naisen vaatteille. Uutta tekniikkaa esittelee esimerkiksi alaslaskettava henkarijärjestelmä, joka vetää tavallista enemmän vaatteita.

Tummat värit korostavat tilan dramaattisuutta ja tyylikkyyttä.

- Ripaus glamouria arkeen. Vaaleiden perusvärien käyttö ei olisi ehkä tuonut sitä dramatiikkaa.

Vaikka walk-in-closet onkin suunniteltu palvelemaan molempia sukupuolia, ovat pääasiassa naiset messuilla huokailleet tilan nähdessään.

- Jos joku nainen tämän kokee hölmöksi, oudoksi tai ihmeelliseksi, niin sitten kyllä vähän kummastuttaa, sanoo Koskela.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa