1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. SlutWalk

Lutkamarssi käskee pitämään näpit irti

Yli 1 500 ihmistä on ilmoittautunut mukaan Turussa lauantaina järjestettävään Slutwalk-tapahtumaan. Lutkamarssilla halutaan muistuttaa jokaisen oikeudesta seksuaaliseen koskemattomuuteen ja muuttaa asenteita raiskauksen uhrin syyllistämisestä.

SlutWalk
Slutwalk Turku.
YLE uutisgrafiikka

Lutkaliikkeeksi suomennettu Slutwalk sai alkunsa viime tammikuussa, kun torontolainen poliisi Michael Sanguinetti valisti yliopisto-opiskelijoita toteamalla, että välttääkseen seksuaalisen väkivallan uhriksi joutumisen naisten tulisi olla pukeutumatta kuin lutkat. Yliopistoväen mukaan poliisin kommentti oli naisia halventava ja väkivallan uhreja syyllistävä.

Kommentin kirvoittama suuttumus kanavoitui ensimmäiseksi Slutwalk-protestimarssiksi. Mielenosoituksen tarkoituksena oli kiinnittää huomiota seksuaaliseen väkivaltaan ja korostaa, että raiskaus on aina tekijän vastuulla eikä koskaan uhrin oma vika, oli tämä käyttäytynyt tai pukeutunut kuinka tahansa.

– Haluamme muuttaa raiskauksiin liittyviä myyttejä, ja kääntää uhrin syyllistävän "älä tule raiskatuksi" -kulttuurin "älä raiskaa" -kulttuuriin. Tekijä on vastuussa raiskauksesta, ja tutkimusten mukaan he eivät yleensä edes muista, mitä raiskatulla on ollut yllään. Sitä paitsi useimmiten raiskatuksi joutunut on ollut pukeutunut yöpukuun, mikä kertoo, että tekijä on ollut hyvinkin läheinen; koti on vaarallinen paikka, korostaa Turun Slutwalkin järjestäjiin kuuluva Terhi Toppala.

Netin keskustelupalstoilla on ivattu Slutwalkin järjestäjiä siitä, että he kehottaisivat naisia pukeutumaan provosoivasti tai ohjaamalla heitä ylettömään alkoholin käyttöön.

– Emme halua mitenkään kieltää terveen järjen käyttöä. Kyse ei ole siitä, että yllyttäisimme ihmisiä käyttäytymään huonosti tai humaltumaan. Haluamme kiinnittää huomiota siihen, että käyttäytyi miten tahansa, uhri ei ole syyllinen, painottaa Emilia Melasuo.

Järjestäjät huomauttavat myös, ettei lutkaliike ole pelkästään naisten asia. Asenteiden muuttumisesta ovat vastuussa myös miehet, ja miesten on tuomittava väkivallan kulttuuri.

Ensimmäinen Slutwalk järjestettiin huhtikuussa Torontossa, ja tempaukset laajenivat nopeasti eri puolille maailmaa, aina Intiaa ja Afganistania myöden. Suomessa tilaisuuksia on lauantaina Turun ohella Helsingissä ja Tampereella.

Turun tapahtumassa tyttöjen huorittelukulttuurista puhuu Helsingin yliopiston dosentti Helena Saarikoski, ja Turun sosiaali- ja terveystoimen seksuaalipedagogi Katriina Bildjuschkin kertoo seksuaalihyvinvoinnista.

Slutwalk-prostestimarssi Turun Kauppatorilla lauantaina 6. elokuuta kello 19.00 alkaen.

Keskustelutilaisuus Sluttalk Turun Porthanin puistossa keskiviikkona 10. elokuuta kello 19.00.

Lähteet: YLE Turku

Lue seuraavaksi