1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. SlutWalk

Lutkat marssivat Tampereellakin

Kanadasta alkunsa saanut lutkaliike on rantautunut myös Tampereelle. Lauantaina lutkat marssivat läpi kaupungin muistuttaakseen, että kaikilla pitää olla oikeus kulkea turvassa, pukeutumisesta tai muista ulkonäköasioista huolimatta.

SlutWalk
Nainen kävelee kadulla korkokengät jalassa.
YLE Tampere / Anna Sirén

Marssin nimestä huolimatta kadulla ei kuitenkaan nähdä joukkoa löyhämoraalisia naikkosia, vaan ihan tavallisia naisia ja miehiä. Tampereen marssin järjestäjät Pieta Hyvärinen ja Varpu Jutila sanovat, että ruman sanan käyttäminen on tässä yhteydessä sallittua hyvän asian puolesta.

- Lutka-termillä yritetään tällä marssilla provosoida ja ottaa halventava termi haltuun. Sanalla voi myös herättää keskustelua siitä, miksi jotakuta "saa" nimitellä lutkaksi vaikkapa pukeutumisen perusteella, Hyvärinen perustelee.

Jätä minihame kaappiin - olet turvassa?

Lutkaliike sai alkunsa Kanadasta, missä torontolaispoliisi opasti alkuvuodesta nuoria opiskelijanaisia välttämään raiskatuksi tulemisen tai ahdistelun siten, että nämä yksinkertaisesti kieltäytyisivät pukeutumasta kuin lutkat.

- Neuvoja tarkoitti varmasti hyvää, mutta kyllä tuohon neuvoon kuitenkin liittyy se syytös, että raiskaus on osittain uhrin syytä, Pieta Hyvärinen sanoo.

- Taustalla on selvästi se ajatus, että suuri osa raiskauksista voitaisiin välttää jos uhri käyttäytyisi toisin, ei joisi tai pukeutuisi epäsopivasti. Tosiasiassa suuri osa raiskauksista on lähisuhdeväkivaltaa. Tuntuisi todella absurdilta mennä osoittelemaan raiskauksen uhrille, että liikuit väärissä paikoissa tai sinulla oli aamutakki liikaa auki, Varpu Jutila tuhahtaa.

Marssijat pyrkivätkin ironisoimaan alkuperäisen letkautuksen.

- Tapahtuman kautta typerälle letkautukselle voi nauraa ja tehdä sen vaarattomaksi. Ihmiset marssilla eivät viestitä olevansa löyhämoraalisia lutkia vaan nauravansa typerälle sanalle, joka on sitäpaitsi merkitykseltään varsin epämääräinen, Jutila pohtii.

Huutelua jo ala-asteikäiselle

Lutkamarsseja on järjestetty eri puolilla maailmaa. Meno on ollut karnevalistista ja ilon kautta kerrottu viesti se, että kaikki saavat pukeutua miten haluavat.

- Tampereen marssilla on kaksi fokusta. Toinen on tuo pukeutumisasia ja toinen se, että väkivallan uhria ei saa millonkaan syyllistää. Väkivalta johtuu aina muista tekijöistä kuin uhrista. Haluamme sanoa, että kaikilla tulee olla oikeus kulkea julkisilla paikoilla tai kotonaan ilman pelkoa. Se miten pukeutuu ja ilmaisee sukupuoltaan tai seksuaalisuuttaan ei saa vaarantaa turvallisuutta, Pieta Hyvärinen painottaa.

Molemmilla naisilla on omakohtaista kokemusta ulkonäköön ja seksuaalisuuteen puuttumisesta.

- Huutelua kuulee jatkuvasti. Todella usein joku tekee huomautuksia ulkonäöstä tai käy jopa käsiksi, kertoo Varpu, jolle on huudeltu ensimmäisiä törkeyksiä jo ala-asteaikoina.

- Olen kokenut paljonkin eri tyyppistä häirintää. Useimmiten fokuksessa on olettamus seksuaalista suuntautumisestani; tulee sellaista lepakkohuutelua ja rumempiakin sanoja, Pieta Hyvärinen kertoo.

Pinkit kainalokarvat, burkha tai minihame!

Marssipäivänä naiset toivovat kuulevansa kadunvarsilta huutelua - kannustusmielessä.

- Pyrimme lutkamarssilla karnevaaliin ja iloon. Osallistua saavat ihan kaikki: minihameiset, burkhaan pukeutuneet, kaikenikäiset naiset ja miehetkin. Siis kaikki jotka vastustavat väkivaltaa.

Pukeutuvatko järjestäjät kuin lutkat?

- Emme ole vielä päättäneet. Ainakin värjäämme kainalokarvat!

Tampereen Lutkamarssi lähtee Frenckellin aukiolta lauantaina 6.8. kello 14. Marssi päättyy Sorsapuistoon, missä juhlitaan piknik-hengessä.

Lähteet: YLE Tampere / Anna Sirén

Lue seuraavaksi