Naimisiin halki vuosikymmenten Puumalassa

Puumalan kirkossa on voinut tällä viikolla aistia avioliiton ikiaikaisuuden tuntua. Kirkossa on esillä toistakymmentä puumalalaisten morsianten hääpukua, seurakunta kokosi pariskunnat yhteen pohtimaan rakkautta ja perjantai-yönä kirkossa vihitään viisi pariskuntaa.

hääpuku
Valkoinen mekko vuodelta 1955. Taustalla näkyy sota-ajan musta morsiuspuku.
Valkoinen mekko on vuodelta 1955. Taustalla näkyy sota-ajan musta morsiuspuku.YLE / Riina Ahonen

Puumalan kirkkoon astuessa hätkähtää: onko täällä jonkun häät menossa? Ei sentään. Kyseessä on seurakunnan kokoama hääpukunäyttely, josta löytyy yksi sulhanen ja toistakymmentä morsianta. Pukujen ulkonäöstä voi melko helposti arvata niiden iän; pelkistetyt ja niukat mekot ovat 1970-luvun morsianten, röyhelöiset puhvihihat ja isoin kirjailun koristellut 80- ja 90-luvulta ja selvästi paremmasta ja uudemmasta kankaasti oleva puku on 2000-luvulta.

Kaikkein vanhimmat, vuosikymmenten 1940 ja 1950 hääpuvut kertovat tarinoita historiasta. Musta, polvipituinen hääpuku on nähnyt kunnianpäivänsä sotavuosina. Mustan hääpuvun rinnalla kulki aikanaan sotilaspuku, eikä kukkiakaan morsiamella ollut. Musta oli pitkään varsinkin maaseudulla tavallinen morsiuspuvun väri eikä sotien aikaan kaihdettu lottapukuakaan häämekkona. Valkoinen kuitenkin yleistyi jo kaupunkilaismorsianten yllä ja hääpäiväänsä vuonna 1956 viettäneen puumalalaisen Liisa Keijosen pukukin oli jo valkoinen.

- Pitihän se nyt morsiuspuku olla valkonen, jos ei kovin ryvettynyt ollut morsian, nauraa Keijonen.

- Imatralta se käytiin ostamassa. Ei varmaan ollut kaupassakaan kovin isoa lajivalikoimaa sinä aikana. Se oli minusta nätti ja isä pulitti rahat ja se oli siinä.

Keijosen puvun vieressä on herttainen luonnonvalkoinen mekko, jonka kankaan tiedetään olevan sulhasen Hollannista saakka hankkimaa. Puvun helma on katkaistu, sillä siitä tehtiin kastemekko, jossa on sittemmin kastettu jo neljä lasta.

Viisi paria saa toisensa yövihkiäisissä

Eri vuosikymmenten hääpuvuilla Puumalan seurakunta haluaa nostaa esille avioliiton arvon läpi aikojen. Pyhä avioliitto-teemavuoden kunniaksi seurakunta järjestää perjantaiyönä myös yövihkimisen, jonka suosio yllätti: pienessä pitäjässä vihitään avioliittoon samana iltana viisi pariskuntaa.

- Minusta tuntuu, että muuttuvina aikoina avioliiton merkitys kasvaa. Kyllä ihminen tarvitsee jonkun ihmisen, joka on tärkeä, ja jolle itse saa olla tärkeä, arvelee kirkkoherra Helena Castrén.

Liisa Keijonen uskoo aikojen muuttaneen avioliiton merkitystä.

- Siihen aikaan naiset elivät aika tiukasti kodin piirissä. Kun naiset on lähteneet opiskelemaan ja työelämään niin se on muuttanut asioita.

50-luvulla avioero ei olisi tullut kuulonkaan.

- Tahdon voimalla piti olla, vaikka rakkaus vaihteli, niin oli tullut sanottua tahdon.

Lähteet: YLE Etelä-Savo