1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. passiivitalot

Uusi talotehdas houkuttelee energiatietoisia rakentajia

Liperissä aloittaa syksyllä uusi talotehdas. Rakennusliike Talo-Team Oy alkaa koota elementtejä energiaa säästäviin passiivitaloihin. Tehtaassa on tarkoitus valmistaa parikymmentä taloa vuodessa, jolloin se työllistäisi kymmenkunta ihmistä.

Kuva: YLE / Johanna Laine

Martikaisten perheyritys Talo-Teamin elementtitehdas nousee parhaillaan Välikankaan teollisuusalueelle. Syys-lokakuussa halleissa on tarkoitus alkaa koota elementtejä passiivitaloihin.

- Passiivitalo on talo, joka kuluttaa energiaa kolme kertaa vähemmän kuin normaali rakennus. Lämpö ei karkaa ulos, ilmanvaihto on parempi ja ilmatiiviys hyvä, selvittää rakentamaansa passiivitaloon juuri muuttanut Jari Martikainen.

Passiivitalot eivät säteile lämpöä läheskään niin paljon kuin tavalliset omakotitalot. Tästä syystä niistä puhutaan toisinaan homeelle alttiina rakennuksina.

Martikaiset kertovat teettäneensä Talo-Teamin rakenteista selvityksen VTT:llä ja saaneensa sieltä puhtaat paperit.

- Monella on ennakkoluuloja, mutta homevaurioiden taustalla on lähes aina rakennusvirhe. Meillä rakenteet on suunniteltu siten, että seinän sisällä ei ole kosteutta, toimitusjohtaja Taisto Martikainen sanoo.

Talo-Team tulee markkinoille 14 talomallin voimin. Tarkoituksena on parin vuoden kuluttua päästä noin 20 talon vuositahtiin.

Energiatehokkuus on jo itsestäänselvyys

Yhtiössä luotetaan markkinaraon löytyvän energiatietoisten kuluttajien joukosta. Tänä päivänä rakentajat ovat valmiita maksamaan energiatehokkuudesta jo enemmän kuin rakennusmääräykset vaativat.

- Taloja rakennettiin suunnilleen samalla tavalla 20 vuoden ajan. Nyt kahden - kolmen vuoden aikana kaikki on muuttunut. Kun mennään viisi vuotta eteenpäin, varmaan kaikki rakennettavat talot ovat vähintään matalaenergiataloja tai passiivitaloja, pitkään rakennusalalla ollut Taisto Martikainen pohtii.

Talo-Teamin lisäksi yksikään itäsuomalainen yritys ei tällä hetkellä valmista passiivitaloja. Kilpalaulanta energiatehokkuudesta on kuitenkin käynnissä, ja esimerkiksi sonkajärveläinen Finndomo aikoo tuoda markkinoille oman matalaenergiatalonsa lähivuosina.

Finndomossa ja nurmeslaisessa Sami-Talo Oy:ssä ei kuitenkaan innostusta juuri passiivitaloista. Yhtiöitä askarruttaa, ovatko kuluttajat valmiita maksamaan lisää passiivitalosta, kun markkinoilla on muitakin energiapihejä talomalleja.