Rämsöössä maamoottori on rytmikone

Vesilahden Rämsöössä järjestetään viikonloppuna musiikkitapahtuma, jonka tarjonta poikkeaa taatusti kesäfestarien tavanomaisesta sisällöstä. Moottorimusiikin Festivaalissa ääneen pääsevät huippumuusikkojen lisäksi vanhat maamoottorit, joilla tuotettiin energiaa viime vuosisadan alkupuolen maatiloilla, aikana ennen traktoreita.

kulttuuri
Kimmo Pohjonen ja maamoottori.
Kimmo Pohjonen ja maamoottori.YLE / Anni Vähälä

Moottorimagiaa-esityksessä äänessä ovat haitaritaitelija Kimmo Pohjonen ja Ismo Alanko. Mukana ovat myös tanssija Reijo Kela ja sirkustaiteilija Ville Walo.

Kimmo Pohjonen on käynyt jo hyvissä ajoin ennen festivaalia testailemassa koneita. Maamoottorista lähtee rytmikäs säksätys, mutta satavuotiaan härvelin luotettavuus on niin ja näin.

- Koneet määrävät tahdin, ja se tahti ei aina ole sama. Tietyllä tavalla improvisaatio on esityksissä läsnä. Mutta jos joku kone ei lähde käyntiin, meillä on varakone, Pohjonen kuvailee.

Rämsöössä pyöritettiin 15 vuoden ajan vanhoihin koneisiin keskittyviä Kowan Teknologian Päiviä, kunnes tapahtuma kasvoi liian isoksi tiloihin nähden.

- Viimeisille Kowan Teknologian Päiville tulivat Jukka Perko, Samuli Kosminen ja Kimmo Pohjonen. He ihastuivat vanhoihin koneisiin ja halusivat tehdä musiikkkia niiden kanssa, kertoo tuotantotiimin Marjukka Lähdekorpi-Ojala.

Moottorimagiaa-esityksen lisäksi Rämsöössä esitetään myös toinen maailman ensi-ilta, eli Jukka Perkon, Samuli Kosmisen ja Yonan Unela.

- Se on vähän klassisempaa, kaunista ja hiljaista musiikkia, Lähdekorpi-Ojala kuvailee.

Erkoislaatuista mutta romanttista musiikkia

Kimmo Pohjonen tunnetaan ennakkoluulottomista haitarisävellyksistä ja -esiintymisistä. Joidenkin mielestä maamoottoriääni ja haitarimusiikki yhdistettynä Ismo Alangon lauluun saattaa vaikuttaa turhankin erikoiselta elämykseltä.

- Kyllä tämä on aika maanläheistä musiikkia, kun nuo äijät vetelevät koneita, haitari soi ja Ismo laulaa. Se on aika romanttista, joskin välillä ehkä vähän psykedeelistäkin.

- Olen tehnyt tätä myös ulkomailla, Englannissa ja Australiassa, ja tämä on aina saanut hyvän vastaanoton, Pohjonen kuittaa moottorimusiikkia vierastaville.

Kimmo Pohjonen on syntynyt Akaan Viialassa, ja jo perinteeksi muodostunut Moottorimusiikin Festivaali on hänelle aivan erityinen esiintymisareena.

- Molemmat vanhempani ovat kotoisin Vesilahdelta. Olen jo aikoinaan ensimmäisellä kokoonpanollani, Kimmo Pohjosen Humppayhtyeellä, esiintynyt tällä seudulla paljon.

- Tämä on ikään kuin kotikentällä esiintyisi, ja se on aina spesiaalia, Pohjonen sanoo.

Lähteet: YLE Tampere / Anni Vähälä