Hyppää sisältöön

Mahtikuha vetää kalastajia Kesijärvelle

Lopen Kesijärvestä on tullut kuhankalastajien pyhiinvaelluspaikka. Järvestä saatiin kesäkuun lopussa yli kymmenkiloinen kuha. Kun sana suurkuhasta kiiri kalamiesten korviin, järvellä on ollut kerralla jopa kolmisenkymmentä venettä kuhanuistelussa. Kuhien koko kasvaa lämpiminä kesinä ja kalastusbiologi ennustaa, että jatkossa saadaan saaliiksi jopa 15-kiloisia kuhia.

Mies ja iso kuha

Erkki Virtanen Janakkalan Tervakoskelta muistelee mieluusti kesäkuun viimeistä päivää. Lopen ja Janakkalan rajalla sijaitseva Kesijärvi tarjosi silloin hänelle todellisen kalajutun.

Uistin ei jäänytkään pohjaan, vaan parinkymmenen minuutin jälkeen veneen pohjalla makasi yli kymppikiloinen kalamiehen unelmien täyttymys.

- Keskellä päivää se oli täysi yllätys, kun ensiksi pohjaksi luulemani kävi kiinni. Kaverille sanoin, että jos tämä ei ole pohja, niin kohta meillä on jännää. Sitten meillä oli jännää 20 minuuttia.

- Siinä se jännitys vasta alkoi, kun kala oli pinnalla ja näin, että se oli kuha. Silloin alkoi pelottaa, ettei se karkaa.

Vaa'at eivät tahtoneet riittää

Työtä teetti kalan punnitus. K-kaupan vaaka riitti 10 kiloon asti. Henkilövaa'alla ilman kalaa ja kalan kanssa selvisi, että kala on yli kymppikiloinen. Riihimäen Matkahuollon virallinen vaaka näytti 10 kiloa 570 grammaa.

Aiemmin Virtanen on saanut yhden yli kymmenkiloisen hauen. Intohimoiseksi kalastajaksi mies ei tunnustaudu, vaan hommaa tehdään niin kauan kuin se on kivaa.

- Jos ei ole kivaa, lähden kotiin, oli kyseessä kalastus, marjastus tai jokin muu tekeminen.

- Tämä on minun elämäni kalajuttu. Tuskin toista samanmoista enää tulee. Kaveritkin sanoivat, että "Virtanen, sä saat nyt käydä järvellä ainakin 20 kertaa, ennen kuin saat seuraavan kuhan". Manaus näyttää onnistuneen, kun on jo viisi kertaa tehty sen jälkeen hukkareissu, naurahtaa tyytyväinen kuhan kesyttäjä.

Kesijärvi kuhisee kuhamiehiä

Virtasen suurkala on houkutellut kalamiehiä jopa sankoin joukoin Kesijärvelle. Parhaina iltoina Kesijärvellä on laskettu kolmisenkymmentä venettä.

- Kesijärvi on varmaan eteläisen Suomen parhaita kuhajärviä. Tänne on istutettu kuhaa ja kala lisääntyy luontaisestikin, toteaa Kesijärven kalanhoitoyhtymän toiminnanjohtaja Raimo Kuisma.

Kuisma ei osaa tarkemmin kertoa, onko tämän kymppikiloisen jälkeen saatu isoja kuhia.

- Kai sieltä jotain on kuitenkin tullut, kun ne täällä käyvät. Voi olla, ettei tämä suurkuha ollut edes kaikkein suurin. Voi olla, että täällä on sellaisia 12-13-kiloisiakin, Kuisma hymähtää.

Kuhat kasvavat yhä suuremmiksi

Kesijärvestä saatu 10,570 kilon kuha lienee kolmanneksi suurin vapavälinein saatu kuha. Lahden Vesijärvestä verkolla saatu ennätyskala painoi peräti 13,74 kiloa. Lämpimien kesien ansiosta tämäkin ennätys voi rikkoontua, ennakoi kalastusbiologi Jorma Kirjavainen Hämeen ELY-keskuksesta.

- Kuha hyötyy selvästi näistä lämpöisistä kesistä. Istutusten ja lämpimien vesien ansiosta saaliit näyttävät joka vuosi lisääntyvän. Varmaan kohta aletaan puhua 15-kiloisistakin kuhista, Kirjavainen ennustaa.

Kuvan Erkistä ja jättikuhasta nappasi Jukka Korkiakoski.

.
.