Apteekkiautomaatti tuo lääkkeet lähikauppaan

Vähänkyrön Merikaarrossa apteekkiautomaatti on todettu hyväksi keinoksi tuoda peruslääkkeet asiakkaiden lähelle. Kaupan tiloihin sijoitettu Suomen ensimmäinen itsepalvelupiste tarjoaa 40 reseptivapaan lääkkeen valikoiman. Automaatin yhteydessä on myös mahdollista uusia reseptejä ja tilata harvinaisempia lääkkeitä.

Kotimaa
Apteekin lääkeautomaatti.
Automaatista löytyy apua löytyy niin flunssaan, särkyyn, allergiaan kuin vatsavaivoihinkin. (2:01) Kuvaus ja editointi Mari Latva-Karjanmaa.

Vähässäkyrössä Merikaarron Siwassa on jo kuukauden verran toiminut apteekin lääkeautomaatti. Apteekkiautomaatti on Suomessa ensimmäinen laatuaan. Merikaarrosta on viikolla lähimpään apteekkiin noin kymmenen kilometrin matka ja viikonloppuisin lähin apteekki löytyy vasta Vaasasta. Siwan apulaismyymäläpäällikkö Marketta Helle kertoo, että kauppiaan kannalta automaatti on vaivaton ratkaisu, joka ei lisää työmäärää, mutta parhaimmillaan houkuttelee asiakkaita.

-Se ei aiheuta meille lisätyötä, kun se vaan toimii seteleillä ja kolikoilla. Ainoastaan joskus vähän neuvotaan asiakkaita laitteen käytössä. Toivotaan, että se tuo meille myös lisää asiakkaita.

Kassan kautta tapahtuva käsikauppalääkkeiden myynti on yleistä muuallakin maaseudulla, mutta itsenäisellä automaatilla on etunsa. Automaatin avulla lääkkeiden myynti pysyy kokonaan apteekin hallinnassa. Lisäksi apteekki tarjoaa lääkeneuvontaa puhelimen välityksellä kaikkina kaupan aukioloaikoina.

-Automaatin etuna on, että tässä mallissa kaupan henkilökunnan, jolla ei ole lääkealan koulutusta, ei tarvitse osallistua siihen lääkkeen myymiseen. Lääkekauppa pysyy täysin erillään kaupan omasta liiketoiminnasta, kertoo Vähänkyrön apteekkari Heikki Peura.

Helpotusta moneen vaivaan

Automaatin valikoimaan kuuluu 40 myyntiartikkelia. Apua löytyy niin flunssaan, särkyyn, allergiaan kuin vatsavaivoihinkin. Jopa eläimille on tarjolla matokuuri.

-Valikoima on koottu niistä tuotteista, mitä eniten myydään apteekistakin ja toisaalta on myös valittu sellaisia tuotteita, joille voi tulla äkillinen tarve iltaisin tai viikonloppuisin, vaikka niiden menekki ei suurta olisikaan.

Vaikka kaupan henkilökunta valvoo automaatin käyttöä osittain, kaikkea reseptivapaata ei automaatin kautta voida myydä, selittää Peura.

-Esimerkiksi nestemäisiä yskänlääkkeitä ei saa automaatista, vaikka asiakkaat niitä toivoisikin. Ne tehokkaammat on kuitenkin sellaisia, että niitä voidaan käyttää väärin ja pidämme ne mieluummin tuolla apteekin valvonnassa.

Automaatti tulee tarpeeseen

Kyläläiset ovat ottaneet automaatin hyvin vastaan. Ensimmäisen kuukauden aikana lääkkeitä on myyty noin 80 pakkausta eli suurin piirtein kolme päivässä. Erityisesti iäkkäämmille ihmisille lähellä oleva automaatti on tervetullut uudistus.

-Automaatti on tosi hyvä, olisi saanut tulla jo aiemminkin. Meitä on täällä valtavan paljon, jotka eivät pääse kirkolle ja tuosta saa mitä tarvitsee, kertoo automaattia jo käyttänyt Saara Sten.

Lähteet: YLE Pohjanmaa / Teemu Laitila