Syyria sanoo kukistaneensa Haman kansannousun

Syyrian hallitus sanoo kukistaneensa kansannousun Haman kaupungissa. Maan virallinen uutistoimisto SANA on lähettänyt ensi kertaa kuvaa taistelujen runtelemasta kaupungista.

kansannousut

Kuvissa Syyrian neljänneksi suurin kaupunki näkyy kärsineen pahoin panssarivaunujen ja tykistön tulituksesta. Kuvissa on raunioituneita rakennuksia, palaneita ajoneuvoja ja mielenosoittajien kyhäämiä katusulkuja.

Hallituksen joukot eristivät Haman sunnuntaina. Kuuden päivän aikana humanitaarinen tilanne 800 000 asukkaan kaupungissa muuttui äärimmäisen vaikeaksi, silminnäkijät kertovat. Armeija katkaisi kaupungista sähköt ja esti kaupungin ruoka- ja lääkehuollon. Panssarivaunujen kerrotaan tulittaneen asutusalueita ja sairaaloita.

Puolueettomia tietoja Haman tilanteesta on mahdoton saada. Paikallisten asukkaiden mukaan hallituksen vastaiset mielenosoitukset laantuivat kaupungissa armeijan kovien otteiden takia. Tavanomaiset perjantairukousten jälkeiset mielenosoitukset jäivät tapahtumatta, koska ihmiset eivät uskaltaneet lähteä moskeijoihin.

Mielenosoitukset jatkuvat monissa muissa Syyrian kaupungeissa. Tilanne näyttää kiristyvän esimerkiksi Deir el-Zourissa, maa itäosassa. Silminnäkijät kertovat, että kaupungin sisäänmenoteille on sijoitettu panssarivaunuja. Lontoossa toimiva Syyrian ihmisoikeusjärjestö kertoo, että kaupungin 600 000 asukkaasta neljännes on paennut väkivaltaisuuksia.

Lähteet: AP, YLE Uutiset