UNEP: Shell on osasyyllinen Ogonimaan ympäristötuhoon

Nigerian hallitus ja öljyjätti Shell ovat joutuneet kovan painostuksen kohteeksi sen jälkeen, kun YK-raportti maailman suurimpiin kuuluvista öljyvahingoista Ogonimaassa julkistettiin torstaina. Raportti oli ensimmäinen, jossa todistettiin tieteellisesti Nigerian Ogonimaan öljyvahingoista.

Ulkomaat
Shellin kyltti
Mika Kanerva

Ogonimaa on osa Nigerian öljyntuotantoaluetta, jossa Shell ja valtion öljy-yhtiö ovat toimineet.

- UNEP uskoo, että öljyvahingot Ogonimaassa ovat luoneet ennenäkemättömän ympäristökatastrofin, toteaa YK:n ympäristöohjelman UNEPin johtava tutkija Joseph Alcamo.

- Ongelma on hyvin selvä ja nyt kysymys kuuluu, miten saamme sen ratkaistua, Alcamo toteaa.

Öljy-yhtiö Shell joutui vetäytymään Ogonimaasta vuoden 1993 levottomuuksien aikana, mutta sen putket ja muut laitteistot ovat yhä paikoillaan.

UNEPin raportin myötä useat tahot ovat nostaneet esille mahdollisuuden oikeusjutusta Shelliä vastaan.

- On upeaa, että YK puuttui asiaan. Tämä vain vahvisti sen, mitä ogonit ovat yrittäneet sanoa jo vuosien ajan, toteaa huomattava nigerialainen ihmisoikeusasianajaja Femi Falana.

UNEP arvosteli Shelliä öljykenttien infrastruktuurin riittämättömästä valvonnasta ja ylläpidosta. Raportissa kehotettiin öljyteollisuutta ja Nigerian hallitusta lahjoittamaan miljardi dollaria alueen puhdistusrahastoon.

Puhdistuksessa kestää UNEPin mukaan ainakin 30 vuotta.

- Ympäristön entisöiminen Ogonimaassa voi osoittautua maailman suurimmaksi ja pisimmäksi puhdistusoperaatioksi, raportissa todetaan.

Shellin mukaan suurin osa ympäristövahingoista johtuu öljyvarkauksista, sabotaasista ja laittomasta jalostuksesta.

Lähteet: AFP