1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Jälkiviisaat: Presidenttikisaan lisää valovoimaisia ehdokkaita

Jälkiviisaat keskustelivat perjantaina Sauli Niinistön hurjasta etumatkasta presidenttikyselyssä ja Suomen avovankilapaoista. Keskustelijoina olivat Jeanette Björkqvist, Jan Erola ja Matti Parpala.

Jan Erola, Jeanette Björkvist ja Matti Parpala Jälkiviisaina 5. elokuuta.
Jälkiviisaissa olivat tällä kertaa Jeanette Björkvist, Jan Erola ja Matti Parpala. Kolmikkoa puhuttivat mm. Niinistön hurja etumatka presidenttikyselyssä ja avovankilapaot. Terhi Tervashonka karkasi ja saatiin kiinni, mutta tammi-kesäkuussa avovankilöista on karannut jo 40 muutakin avovankia.

Jälkiviisaita puhututti YLE Uutisten keskiviikkona julkaisema presidentinvaalimittauksen tulos, jonka mukaan kokoomuksen Sauli Niinistö valittaisiin presidentiksi suoraan vaalin ensimmäisellä kierroksella.

Jeanette Björkqvist toppuutteli keskustelua, sillä virallisia vastaehdokkaita on vasta yksi. Matti Parpala puolestaan uskoo, että vaalit menevät toiselle kierrokselle.

- Se, ketä toisella kierroksella on, on toisen luokan mielenkiintoinen kysymys, Parpala sanoi.

- Uusi ja jännä asia olisi se, että Väyrysestä tulisi presidentti, Björkqvist totesi. Parpala yhtyi Björkqvistin sanoihin.

Jan Erolan mukaan Väyrysen voitto voi olla mahdollista, jos hän onnistuu keräämään EU-kriittiset äänet taaksensa.

Björkqvist toivoo, että presidenttikisaan saataisiin lisää valovoimaisia kandidaatteja. Jälkiviisaat pohtivat myös mahdollisia naisehdokkaita. Esille nousivat muun muassa Outi Ojalan, Anneli Jäätteenmäen ja Eva Biaudet'n nimet.

Vankilapaot puhuttivat

Jälkiviisaat keskustelivat myös Suomessa tapahtuneista avovankilapaoista.

Erola huomautti, että ilmapiiri on kiristynyt, niin kuin yleensäkin huonoina aikoina, niin myös nyt ministerit ovat ryhtyneet puuhaamaan entistä tiukempia rangaistuksia.

Björkqvist pitää ilmiötä nyt buumina. Hän ei ymmärrä kuitenkaan sitä, miksi juuri vapautumassa oleva vanki haluaa jättää tulematta avovankilaan. Erola mielestä pitkään vankilassa olleiden karkaaminen selittyy sillä, että vanki on vankilassa kunigas, vapautumisen jälkeen asema katoaa.