1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Gay Pride -juhlijat täyttivät Amsterdamin ja Tukholman

Homoseksuaalien Gay Pride -juhlaa on vietetty Amsterdamissa ja Tukholmassa. Värikkäät ja iloiset tapahtumat sujuivat ilman välikohtauksia.

Ulkomaat
Drag-queen tanssii paraatissa
80 laivaa purjehti tänä vuonna Amsterdamin kanaaleissa Gay Pridessa.EPA/ ROBIN UTRECHT

Amsterdamissa homojen, biseksuaalien ja transseksuaalien kulkue muodostuu kymmenistä mielikuvituksellisesti koristellusta laivasta, jotka kulkevat pitkin kaupungin kanavia. Värikkäästi pukeutuneet juhlijat tanssivat laivoilla teknomusiikin pauhatessa.

Tänä vuonna mukana oli ensi kertaa Hollannin puolustusministeriön laiva, jolla juhlivat homoseksuaaliset sotilaat.

Amsterdamin kaduilla sadat tuhannet ihmiset olivat tulleet katsomaan hilpeää näytelmää ja tukemaan suvaitsevaisuuden viestiä. Päivän teema oli "All together now" (Kaikki yhdessä).

Hollannista tuli vuonna 2001 maailman ensimmäinen maa, joka salli avioliiton saman sukupuolen edustajien välillä. Maan noin 17 miljoonasta asukkaasta arviolta miljoona on homoseksuaaleja.

Myös Tukholman homoparaatissa nähtiin univormupukuisia poliiseja ja sotilaita. Joukossa oli myös mm. hallituksen ministereitä.

Tukholman katuja kiertäneeseen kulkueeseen osallistui poliisin arvion mukaan 35 000 - 50 000 ihmistä. Yhden ryhmän muodostivat "homojen, biseksuaalien ja transseksuaalien ylpeät vanhemmat".

Tukholma oli koristeltu gay-kansan tunnuksilla, sateenkaaren värisillä lipuilla. Niitä oli mm. kaikissa kaupungin linja-autoissa.

Kummastakaan tapahtumasta ei ole tullut tietoon mainittavia järjestyshäiriöitä.

Lähteet: AFP, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi