Taifuunin keskus ohittaa Shanghain - tuhoja odotetaan silti

Kiinan viranomaiset ovat evakuoineet lähes 300 000 ihmistä lähestyvän taifuunin vuoksi. Taifuuni Muifan ennustetaan iskevän viikonlopun aikana itäisiin Zhejiangin ja Jiangsun maakuntiin lähelle Shanghain suurkaupunkia. Myrsky ei kuitenkaan osu kaupunkiin ja se on myös pelättyä heikompi.

Ulkomaat

Muifan pelättiin aiemmin voimistuvan jopa 3-luokan taifuuniksi, jolloin sen tuulennopeus olisi ollut yli 50 metriä sekunnissa.

Nyt Muifan tuulet puhaltavat enimmillään noin 45 m/s, joten sen voimakkuus on 1. ja 2. luokan taifuunin välimailla.

Muifan reitti on myös muuttunut siten, että se kulkee kauempaa Shanghain ohi kuin aiemmin ennustettiin.

Kaikesta huolimatta Muifan uskotaan olevan voimakkain Shanghain alueelle iskevä myrsky vuosikausiin. Sen ennustetaan tuovan lauantain ja sunnuntain välisenä yönä alueelle valtavan sademäärän. Merellä aallot kasvavat 10-metrisiksi.

Viranomaiset ovat keskeyttäneet alueen satamien toiminnan ja määränneet tuhannet alukset palaamaan laitureihin. Lento- ja junaliikenteen varoitetaan kärsivän myrskystä ja useita viikonlopun kulttuuritapahtumia on peruttu. Myös työt rannikolla olevilla rakennustyömailla on keskeytetty.

Koska Muifa liikkuu nyt merellä kohti luodetta, se saapuu rannikolle Keltaisen meren pohjoisreunalla ja tuonee runsaita sateita syvälle sisämaahan aina Pohjois-Koreaa myöten.

Japanin Okinawan saarella Muifa vei sähköt yli 60 000 kodista ja ainakin 27 ihmistä loukkaantui.

Lähteet: Reuters, AP, AFP