Kiina vaatii Yhdysvaltoja hoitamaan velkaongelmansa

Kiina vaatii Yhdysvaltoja hoitamaan jättimäisen velkaongelmansa. Valtiollisen Xinhua-uutistoimiston mukaan Kiinalla on Yhdysvaltain suurimpana velkojana oikeus vaatia toimia.

velkakriisit
USA:n dollari ja Kiinan renminbi
USA:n dollari ja Kiinan renminbiEPA/ ADRIAN BRADSHAW
USA:n dollari ja Kiinan renminbi

Xinhuan mukaan Standard & Poor'sin päätös luottoluokituksen laskusta on vasta alkusoittoa vielä vakavammille luottoluokituksen leikkauksille, ellei Yhdysvallat leikkaa "valtavia puolustusmenojaan ja liiallisia sosiaaliturvakulujaan".

Kiinalaisten taloustieteilijöiden mukaan USA:n luottoluokituksen lasku aiheuttaa suuren vaaran finanssimarkkinoille. Uudet laskut veisivät todennäköisesti pohjan koko maailman talouden toipumiselta. Xinhuan mukaan Yhdysvaltojen lyhytnäköinen vaalipolitikointi on ottanut koko maailmantalouden panttivangikseen.

- Washingtonin on aika myöntää se tuskallinen tosiasia, että vanhat hyvät ajat jolloin se pystyi selviytymään aiheuttamistaan sotkuista lainarahalla, ovat ohi. USA:n on syytä ottaa jälleen käyttöön vanha viisaus elämisestä varojensa mukaan, Xinhua sanoo.

Japani luottaa Yhdysvaltoihin

Japanin hallituksen mukaan se luottaa edelleen Yhdysvaltain valtiovarainministeriöön, vaikka Standard & Poor's heikensikin maan luottoluokitusta.

Japani on Yhdysvaltain toiseksi suurin velkoja.

Australia ja Etelä-Korea ovat puolestaan varoittaneet ylireagoimasta luottoluokituksen laskuun. Etelä-Korean hallituksen mukaan luottoluokituksen laskulla saattaa olla lyhytaikaisia vaikutuksia maan talouteen, mutta syytä suureen huoleen ei ole.

Australian pääministeri Julia Gillardin mukaan luottoluokituksen lasku oli odotettu. Hän muistutti, että kaksi muuta tärkeää luottoluokittajaa, Moody's ja Fitch, pitävät Yhdysvallat edelleen parhaimmassa AAA-luottoluokassa.

Intian pääministeri Pranab Mukherjee pitää tilannetta vakavana, mutta sanoo sen analysoimisen vaativan vielä aikaa.

Filippiinit sanoo uskovansa Yhdysvaltojen selviytyvän ongelmistaan.

Lähteet: AFP, Reuters