Yhdysvaltain luottoluokitus laski ensi kertaa

Luottoluokittaja Standard & Poor's on laskenut Yhdysvaltain luottoluokitusta. Yhdysvaltain luottoluokitus laski parhaasta AAA-luokasta toiseksi parhaaseen luokkaan AA+. Pudotus oli ensimmäinen maan historiassa.

velkakriisit
Luottoluokituslaitos Standard&Poor'sin rakennus New Yorkissa.

Luottoluokituksen lasku merkitsee maailman suurimmalle taloudelle lainakulujen kasvua. Se voi heijastua myös tavallisten amerikkalaisten yritysten ja kuluttajien elämään lainojen kallistumisena.

Syynä luottoluokituksen laskuun on Yhdysvaltain kasvava budjettivaje. Luottoluokittaja katsoo, että Yhdysvaltain kongressin alkuviikosta hyväksymä menoleikkauspaketti ei mene tarpeeksi pitkälle tasapainottaakseen Yhdysvaltain pahasti velkaantuneen valtiontalouden.

Kongressi sopi 2 100 miljardin menoleikkauksista seuraavan kymmenen vuoden aikana. Standard & Poors olisi pitänyt tarpeellisena 4 000 miljardin menoleikkauksia.

Lisäksi se pitää Yhdysvaltain budjettivajetta sekä poliitikkojen kykyä ratkaista velkaongelma niin negatiivisena, että varoittaa mahdollisuudesta laskea luottoluokitusta seuraavan kahden vuoden aikana vielä lisää.

S&P:n mukaan puolueiden riitely on johtanut siihen, että Yhdysvaltain talouspolitiikasta on tullut vaikeasti ennustettavaa. S&P:n valtioiden luottoluokituksesta päättävän komitean puheenjohtaja John Chambers sanoi uutiskanava CNN:n haastattelussa, että USA olisi voinut välttää luottoluokituksen laskun, jos se olisi nostanut lainakattoaan aikaisemmin.

Pörssiviikko Yhdysvalloissa päättyi kurssilaskuun, jollaista ei ole nähty yli kahteen vuoteen.

Dow jones -indeksi jäi lähes kuusi ja Nasdaq yli kahdeksan prosenttia miinukselle. Wall streetillä lähes 16 miljardia osaketta vaihtoi eilen omistajaa.

Lyömäase Obamaa vastaan

Valkoisen talon mukaan presidentti Barack Obama sai ennakkovaroituksen luottoluokituksen laskusta ennen kuin siitä kerrottiin julkisuudessa.

Huippuluokan luottoluokitus on ollut Yhdysvalloille ylpeydenaihe ja ensi vuoden presidentinvaaleissa tämän menettäminen tarjoaa republikaaneille oivan lyömäaseen ja kasaa Obamalle poliittista painolastia, vaikkei hänen hallintonsa yksin Yhdysvaltain velkaongelmaa ole aiheuttanutkaan, arvioi YLE Uutisten Washingtonin kirjeenvaihtaja Paula Vilén.

Standard & Poor's varoitti heinäkuussa, että se laskee Yhdysvaltain luottoluokitusta, jollei maa tosissaan suitsi velkaantumistaan ja budjettivajettaan. Myös toinen luottoluokittaja Moody's on uhannut laskea maan luottoluokitusta.

Yhdysvaltain valtiovarainministeriön mukaan Standard & Poor'sin laskelmissa valtion menoista on 2 000 miljardin dollarin virhe.

.

Lähteet: Reuters, AP, AFP, YLE Uutiset