1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lutkamarssi rantautuu Suomeen

Eri puolilla Suomea marssitaan tänään lauantaina henkilökohtaisen koskemattomuuden puolesta ja raiskauksen uhrien syyllistämistä vastaan. Ns. lutkamarsseja on järjestetty muun muassa Torontossa, Lontoossa ja Berliinissä.

Kotimaan uutiset

Ympäri maailmaa järjestetyt marssit saivat alkunsa kanadalaispoliisin kehotuksesta naisille: ahdistelulta välttyy, jos ei pukeudu kuin lutka.

Marssin järjestäjät Suomessa sanovat, että samaa on kuultu usein myös Suomessa: naisia kehotetaan juomaan vähemmän, välttämään tiettyjä alueita tai tietynlaista pukeutumista suojautuakseen seksuaaliselta väkivallalta ja häirinnältä.

Lutkamarssin viesti on, että kaikilla on yhtäläiset oikeudet kulkea rauhassa kaduilla riippumatta hameenhelman pituudesta, koska väkivalta ja häirintä ovat aina vain ja ainoastaan tekijän vastuulla, eivät koskaan uhrin.

Marssi muistuttaa, että oikeus päättää omista rajoistaan koskee kaikkia pukeutumiseen, sukupuoleen, suuntautumiseen, ikään, luokkaan, kansallisuuteen ja etniseen taustaan katsomatta.

Helsingissä marssi lähtee liikkeelle Kiasman edestä lauantaina kello 14.

Tampereella marssi alkaa samaan aikaan Frenckellin aukiolta. Marssille pukeutuminen on vapaata ja tervetulleita ovat niin burkhat kuin bikinitkin.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi