Tomi taistelee oikean pullan puolesta

Kansa alkaa olla kohta kurkkuaan myöten täynnä teollisuuspullaa, mutta käsintehtyä nisua saa nykyään hakea tosissaan. Hietaniemen uimarannan uudesta kahvilasta sitä ainakin löytyy.

Kuva: YLE / Olli Ihamäki

Tomi Heiskanen vastustaa teollisuuspullan ylivaltaa ja panee taikinan nousemaan joka aamu kello seitsemän. Tuoreita korvapuusteja, pitkoja, voisilmäpullaa sekä rahkapiirakoita valmistuu pitkin päivää Hietaniemen upiuudessa kahvilassa Ann Maressa.

- Kyllä asiakkaat sen heti huomaavat, ovathan pullat kaikki vähän erinäköisiä. Jengi kiittelee kivasti.

Käsintehtyä pullaa saa nykyään hakea tosissaan. Varsinkin suurimmat liikepaikat - esimerkiksi isoimmat huoltoasemaketjut - myyvät säännönmukaisesti Keski-Euroopasta rahdatusta raakapakasteesta paistettua pullaa. Teollisenoloista dallaspullaa ja voisilmäpullaa on koko maa pullollaan, harmittelee Heiskanen.

- Tätä me boikotoimme. Mutta se maksaa. Meidän pullalla on hintaa kaksi ja puoli euroa. Kukaan ei ole kyllä valittanut hinnoista. Ovat kai niin kyllästyneitä teollisuuspullaan, sanoo Heiskanen naureskellen.

Ammattikunta mielissään klassikon arvonnoususta

Suomen Leipuriliiton toimitusjohtaja Mika Väyrynen on tyytyväinen käsintehtyjä leivonnaisia kohtaan tunnettavan kiinnostuksen lisääntymisestä.

- Ehkä nyt on alettu arvostaa enemmän käsityötä ja yksinkertaisuuden sekä halpuuden hakeminen vähentyy.

Väyrynen kehuu Suomen leipätarjonnan poikkeuksellista laajuutta. Käsintehtyä pullaakin löytyy, mutta nykyään asiakkaan pitää osata sitä hakea oikeasta paikasta.