Putkiremonttia ei pitäisi nähdä peikkona

Putkiremonttiin suhtaudutaan monesti kauhun sekaisin tuntein. Kokenut isännöitsijä kehottaa taloyhtiöitä varautumaan suureen kustannuserään jo hyvissä ajoin, jos suuri kertasumma tai lainan ottaminen hirvittää. Putkiremonttia ei kannata kuitenkaan pelätä, sillä se tulee vastaan väistämättä.

Kotimaa
Remonttimies työssään.
YLE

Keväällä voimaan tulleen asunto-osakeyhtiölain myötä asuntoyhtiön hallitus on velvollinen kerran vuodessa tekemään selvityksen seuraavan viiden vuoden korjaustarpeista, jotka olennaisesti vaikuttavat asumiseen tai asumiskustannuksiin. Isännöitsijät ovat tyytyväisiä uuteen lakiin, sillä sen ansiosta tulevia investointeja pystytään ennakoimaan entistä paremmin.

Esimerkiksi putkiremonteissa kustannukset ovat korkeat ja ennakkosuunnittelu ensiarvoisen tärkeää. Putkistojen keskimääräinen käyttöikä on 40 - 50 vuotta. Jos putkiremonttia ei suunnitella kunnolla ja käytetään siksi esimerkiksi vääränlaisia materiaaleja tai työtapoja, voivat putkistot joutua uusittavaksi jo tätäkin aikaisemmin.

- En lähtisi putkiremontista kuitenkaan mitään peikkoa tekemään. Se on tietty vaihe taloyhtiön elämässä, joka kaikilla tulee vastaan jossain vaiheessa. Enemmänkin pitäisi ajatella niin, että se on mahdollisuus laittaa kiinteistö vuosikymmeniksi kuntoon, sanoo isännöitsijä Vesa Mäkelä Realia Isännöinnistä Seinäjoelta.

- Näin isoon investointiin voi valmistautua jo hyvissä ajoin, jos tuntuu, että kertakustannuksena kustannus on iso kantaa tai ei haluta lainoitukseen mennä. Taloyhtiöt voivat esimerkiksi säästää rahaa jo ennakkoon, Mäkelä neuvoo.

Harva taloyhtiö näin kuitenkaan tekee. Selvitysten mukaan putkiremontit tehdään lähes aina lainarahalla.

Kaikkea ei tarvitse aina uusia

Putkiremontit jakautuvat kahtia käyttövesiputkien ja viemärilinjojen remontteihin. Käyttövesiputken uusinta ja uudelleen linjaaminen on nykytekniikalla melko helppoa, eivätkä kustannukset nouse kovin suuriksi. Sen sijaan viemärilinjojen uusiminen maksaa.

Isännöitsijä Vesa Mäkelä kuitenkin muistuttaa, että jokainen remontti on omanlaisensa ja kustannukset riippuvat monesta seikasta, muun muassa putkistojen rakennusajasta ja materiaaleista. Kaikkea ei tarvitse aina uusia.

- Etenkin näitten valurautaisten viemäreitten osalta, joita täällä meidän alueella käytettiin -50-60-luvuilla melkein pelkästään, niiden sisäpuoliset pinnotukset on mahdollista uusia, jolloin aina putkia ei tarvitse vaihtaa, Mäkelä sanoo.

- Vedenjakajana voidaan pitää -70-luvun taitetta. Siitä lähtien viemäripuolella on käytetty materiaalina muovia, ja se on huomattu toimivaksi ratkaisuksi. Luultavasti mennään pitkälle vuosia eteenpäin ennen kuin muoviviemäreihin pitää kajota. Mutta sitten, kun mennään sinne -60-50-luvun puolelle ja valurautaviemäreihin, niin siellä sitten pitää katsoa, päästäänkö pinnoittamalla vai pitääkö uusia kokonaan.

Putkiremonttiuhan alla ovatkin nyt juuri -50-60-lukujen rakennukset.

Putkiremonttiin ryhdytään harvoin etupainotteisesti

Putkistot kuluvat sisäpinnoiltaan nopeammin kuin ulkoa. Monesti putkiremonttiin havahdutaankin vasta kosteusvahinkojen kautta.

- Kulumisen seurauksena putkiston heikoimmat paikat tulevat ensin esiin, joilloin kosteusvaurioita ilmaantuu ikävinä yllätyksinä. Ja kun nämä vahingot alkavat toistua, viimeistään siinä vaiheessa pitäisi hälytyskellojen soida ja ruveta tekemään putkiremonttisuunnitelmia, Mäkelä muistuttaa.

- Yleensä taloyhtiöissä kuitenkin odotellaan ensimmäisiä vahinkoja ja vahinkojen toistumista ennen kuin isoa remonttia lähdetään tekemään. Joskus se voi olla hyväkin ratkaisu. Voi olla, että putkistot kestävät vielä kymmenenkin vuotta sen jälkeen, kun ensimmäisen heikko paikka tulee vastaan.

Putkistojen kuntoa voidaan myös selvittää esimerkiksi röntgenkuvaamalla, mutta niiden avulla saadaan selvitettyä vain pieni otos putkistosta.

Asuntoa ostaessa oltava tarkkana

Isännöitsijä Vesa Mäkelän mukaan vastaan tulee usein tapauksia, joissa huoneistosta pyydetään ja on jopa maksettu aivan uutta asuntoa vastaavia neliöhintoja, vaikka edessä on isoja remontteja. Asuntojen hinnat ovat nousseet monella paikkakunnalla rajusti viime vuosina, koska paikoin asunnoista on pulaa.

- Aina ostaja ei muista tarkistaa riittävän hyvin, millaista kohdetta on ostamassa ja onko taloyhtiössä tehty remontteja. Meillekin tulee vastaan tilanteita, joissa maksetaan korkeita neliöhintoja huoneistosta, jossa arvioidaan, että lähivuosina tulee isoja remontteja. Ostajan tulisi aina selvittää tarkasti, millaista asuntoa on ostamassa, Mäkelä ohjeistaa.

Lähteet: YLE Pohjanmaa