Tyynellemerelle valtava haidensuojelualue

Tyynellä valtamerellä sijaitseva Mikronesian saarivaltio on julistanut valtavan merialueen haidensuojelualueeksi. Luonnonsuojelijat ovat päätöksestä ilahtuneita, sillä lukuisat hailajit ovat sukupuuton partaalla ryöstökalastuksen takia.

luonto
Hai ui meressä
YLE

Suojelualue on laajuudeltaan noin kolme miljoonaa neliökilometriä, eli siis lähes kymmenen kertaa Suomen pinta-ala.

Mikronesialaisten päättäjien mielissä ei ole vain luonnonsuojelu, kertoo yhdysvaltalainen National Public Radio (NPR). Alueen elinkeinoelämälle turismi, varsinkin sukellusturismi, tuo yhä suuremmat tulot. Yhden hain arvioidaan tuovan matkailulle jopa miljoonan dollarin tulot.

Luonnonsuojelun kannalta haiden suojelu on merkittävä asia, sillä samalla kohennetaan ekosysteemien tilaa laajemminkin. Ravintoketjun huipulla olevien petojen puuttuminen häiritsisi luonnon tasapainoa vakavasti.

Haidensuojelualueita on perustettu viime aikoina useita, ensimäinen kaksi vuotta sitten Tyynellemerelle Palauhun. Haita suojellaan myös Malediiveilla, Hondurasissa ja Bahama-saarilla. Mikronesian suojelualue on kuitenkin ylivoimaisesti laajin.

NPR:n haastattelema Halifaxin yliopiston haitutkija Boris Worm sanoo, että haidensuojelusta on lupaavia kokemuksia. Nuorien haiden määrä alkaa heti kasvaa.

Suojelu edellyttää tosin laittoman pyynnin valvontaa, mikä on toki sitä vaikeampaa, mitä laajempi suojelualue on.

Haiden suurin uhka on ryöstökalastus. Haita pyydetään varsinkin Aasian kuluttajille, jotka pitävät haiden evistä tehtyä keittoa erityisenä herkkuna. Haineväkeittoa varten maailmasta pyydetään vuosittain 70 miljoonaa haita.

Tämän trendin kääntämiseksi esimerkiksi Kiinassa on aloitettu kampanja, jossa yleisölle kerrotaan haiden pyynnin haitoista. Monet eivät esimerkiksi ymmärrä, että hai kuolee, kun siltä leikataan irti evät, vaikka kala palautettaisiin mereen.

Lähteet: YLE Uutiset