1. yle.fi
  2. Uutiset

Suursijoittaja: Poliitikoilta tiukempi ote velkakriisiin

Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen varatoimitusjohtaja Timo Ritakallio odottaa ensi viikosta levotonta pörssimarkkinoilla. Suomen suurimpiin kuuluvasta sijoitussalkusta vastaava Ritakallio vaatii poliitikoilta päättäväisempiä otteita talouskriisin hoidossa.

talous
Timo Ritakallio
Timo RitakallioYLE

Paniikki maailman pörsseissä on viime viikkojen aikana kärjistynyt juuri siksi, että euroalueen velkakriisiin ei ole löytynyt ratkaisua, vaikka sitä on yli vuoden ajan yritetty hoitaa, katsoo Ritakallio.

- Tilanne on vain heikentynyt. Myös Yhdysvalloissa syntyi oma velkakriisi, kun velkakatosta yritettiin saada aikaan päätöstä. Nämä yhdessä ovat heikentäneet talousnäkymiä voimakkaasti, ja markkinatkin ovat hermostuneet.

Ritakallio katsoo, että taustalla on poliitikkojen päättämättömyyttä.

- Toki kaikki vaikuttaa kaikkeen, myös markkinatoimijat ovat panikoineet ja kaikki ovat yhdessä aiheuttaneet tämän tilanteen.

Ritakallion mielestä parhaiten markkinoita rauhoittaisi kokonaisvaltainen ratkaisu velkakriisin hoitoon ja tämän jälkeen suunnitelman määrätietoinen toteuttaminen.

- Nyt mennään vain kriisistä toiseen, tehdään viime hetkellä hätäkokouksessa päätöksiä. Se hankaloittaa tilanteen hoitoa.

Levoton pörssiviikko luvassa

Ritakallion mukaan maanantain markkinareaktioiden rajuus riippuu paljolti siitä, päättäkö Euroopan keskuspankki tai G7-maat sunnuntaina jotain sellaista, joka rauhoittaa tilannetta markkinoilla.

Ritakallion mielestä EKP:n keinot talouskriisin auttamisessa ovat hyvin rajalliset. Italian tukeminen näyttää olevan ainoa vaihtoehto.

- Paras keino on ryhtyä ostamaan ongelmissa olevien Italian ja myös Espanjan joukkovelkakirjoja markkinoilta ja rauhoittaa sillä tavalla tilannetta. Jos ei tueta, kriisi tulee vieläkin kalliimmaksi ja pitkittyy entisestään.

Ritakallio odottaa ensi viikosta levotonta pörssimarkkinoilla. Hän uskoo, että maanantaina ja lähipäivinä markkinat ovat varsin hermostuneet ja kurssit heilahtelevat eri suuntiin.

Suursijoittajan neuvo osakkeisiin sijoittaneille on jäitä hattuun. Esimerkiksi viime viikolla Helsingin pörssissä kurssit laskivat niin voimakkaasti, että monien hyvien vakavaraistenkin yhtiöiden kursseissa tapahtui ylireagointia.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi