1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lutkamarsseilla 6 500 osallistujaa

Poliisin mukaan Helsingin lutkamarssiin otti osaa jopa 3 500 ihmistä. Poliisi arvioi, että Tampereella ja Turussa marssijoita oli kummassakin noin 1 500. Suomessa marssittiin lauantaina henkilökohtaisen koskemattomuuden puolesta ja raiskauksen uhrien syyllistämistä vastaan.

Kotimaan uutiset
Lutkamarssijat kantavat banderollia
Helsingissä, Tampereella ja Turussa marssittiin lauantaina raiskauksien uhrien syyllistämistä vastaan. Lutkamarssille osallistuvat haluavat osoittaa, ettei pukeutuminen oikeuta seksuaalista häirintää tai väkivaltaa.

Poliisin mukaan kaikki marssit sujuivat rauhallisissa merkeissä. Tamperella matkaan lähdettiin Frenckellin aukiolta. Turussa lutkamarssi järjestetään Kauppatorilla.

Sateisesta säästä huolimatta Kiasman edusta oli iltapäivällä täynnä ihmisiä, jotka olivat saapuneet Helsingin SlutWalkiin eli lutkamarssiin. Ympäri maailmaa järjestetyt marssit saivat alkunsa kanadalaispoliisin huhtikuisesta kehotuksesta naisille: ahdistelulta ja raiskauksilta välttyy, jos ei pukeudu kuin lutka eli paljastaviin vaatteisiin. Kommentti sai myös Helsingin marssille osallistuneen Ilonan lähtemään mukaan.

- Kun luin siitä alkuperäisestä tapauksesta, että se poliisi oli neuvonut pukeutumaan toisella tavalla, niin minulle tuli tunne, että tämä on sellainen hyvä asia, johon pitää ottaa kantaa.

Suomen marssien järjestäjät sanovat, että samantyyppisiä kommentteja on kuultu myös Suomessa: naisia kehotetaan juomaan vähemmän, välttämään tiettyjä alueita tai tietynlaista pukeutumista suojautuakseen seksuaaliselta väkivallalta ja häirinnältä.

Ihmiset ympäri maailmaa ovat halunneet osoittaa, ettei naisen pukeutuminen oikeuta seksuaalista häirintää tai väkivaltaa. Lutkamarsseja on järjestetty muun muassa Torontossa, Lontoossa ja Berliinissä sekä Delhissä. Myös Ilona tietää tasan tarkkaan, minkä puolesta tänään marssitaan.

- Naiset saavat pukeutua niin kuin haluavat, ja kehenkään ei voi kajota pukeutumisen takia vasten hänen tahtoaan, hän tiivistää.

Marssien osallistujat ovat kyseenalaistaneet kehotukset pukeutumalla marssille mahdollisimman paljastavasti karnevaalihengessä. Tosin kaikin tavoin pukeutuneet ovat tervetulleita marssimaan itsemäärämisoikeuden puolesta. Helsingin sadesäässä moni oli suojautunut sateenvarjojen tai sadetakkien alle, mutta muutoin osallistujien pukeutuminen vaihteli aivan tavallisesta provokatiiviseen.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi