Www:n kolmas vuosikymmen alkoi

Maailman ensimmäisen www-sivun julkaisemisesta tuli eilen kuluneeksi 20 vuotta. Kolmannelle vuosikymmenelle siirtyvä maailmanlaajuinen verkko, World Wide Web (www) on kehittynyt tutkijoiden teknisestä läpimurrosta laajojen kansanjoukkojen jokapäiväiseksi tiedonvälittäjäksi.

tiede
Maailman ensimmäinen www sivu
CERN

Www:n kehitystyö alkoi Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERNissä Sveitsissä vuonna 1989, jolloin sen isä, fyysikko Tim Berners-Lee kirjoitti linkkejä hyödyntävän mallin tiedon välittämiseksi tietokoneverkoissa.

Ensimmäinen www-sivu julkaistiin 6.8.1991 CERNin palvelimella osoitteessa http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html (siirryt toiseen palveluun). Tällä hetkellä osoitteessa on artikkeli, joka kertoo www:n 20-vuotisesta historiasta.

Alkuperäinen ensimmäinen www-sivu ei ole säilynyt, koska osoitteessa ollutta sivua päivitettiin sitä mukaa, kun projekti eteni. Alkuperäisestä sivusta on tehty vuonna 1992 kopio joka on edelleen luettavissa osoitteessa http://www.w3.org/History/19921103-hypertext/hypertext/WWW/TheProject.html. (siirryt toiseen palveluun)

Historiallisella sivustolla kuvataan www-projektia ja opastetaan uuden keksinnön käytössä.

Aluksi www-palvelimia ja niiden käyttöön tarvittavia ohjelmistoja oli käytössä vain CERNin tutkijoilla. Vasta Mosaic-selaimen julkaiseminen vuonna 1993 toi www-sivustot laajempaan käyttöön.

Lähteet: YLE Uutiset