Liian moni urheilija hakeutuu lääkäriin liian myöhään

Urheilijoiden terveys kiinnostaa mediaa ja yleisöä etenkin suurten kilpailujen lähestyessä. Tiivis tuloskunnon tarkkailu aiheuttaa paineita sekä urheilijalle että hänen lääkärilleen, sanoo Tero Pitkämäen lääkäri Jussi Jouppila. Kilpailuista poisjättäytyminen terveydentilaan vedoten on tarkan harkinnan tulos.

terveys

Kalevan kisoissa Turussa saatiin uusia mestareita ja uusia henkilökohtaisia ennätystuloksia. Yleisurheilun MM-kilpailujen lähestyessä suomalaisurheilijoiden kuntoa ja suorituksia seurataan tarkasti myös tulevien viikkojen ajan. Kuten muuallakin, tuloskuntoon vaikuttaa urheilijan terveydentila. Vammat ja sairastelu johtavat pahimmillaan kilpailuihin osallistumattomuuteen.

- Urheilijan lääkäriin kohdistuu varmaankin aika suuri paine ihmisten tasolta, kertoo monia urheilijoita hoitanut lääkäri Jussi Jouppila Seinäjoelta.

- Lääkäri kuitenkin antaa urheilijalle vain suosituksia, urheilija itse tekee päätöksen kilpailla tai olla kilpailematta, Jouppila muistuttaa.

- Lääkäri ei myöskään kommentoi koskaan urheilijan tilaa, kommentointi tapahtuu vain urheilijan kautta, Jussi Jouppila sanoo.

Päätavoite ja miten sinne päästään

Urheilija tapaa lääkäriään yleensä normaalin vastaanottoajan puitteissa.

- 15-25 -minuutin vastaanoton aikana tehdään diagnoosi, joten on etua jos lääkäri tuntee lajin, urheilijan ja harjoitusmetodeja, kertoo lääkäri Jussi Jouppila.

- Ensin lääkäri tutkii urheilijan vaivan lääketieteellisen syyn, sitten keskustellaan urheilijan kauden päätavoitteesta ja siihen pääsemisestä. Sitten harkitaan, onko kilpaileminen vai harjoittelujakso tarpeen tavoitteen saavuttamiseksi, määrittelee lääkäri Jussi Jouppila.

Apua haettava kaukaakin

Tutkimuksiin pääseminen voi olla haasteellista myös urheilijoille.

- Vapaaehtoisia urheilulääkäreitä ei juuri ole, joten urheilijat joutuvat hakemaan apua vaivoihinsa kaukaakin, Jouppila toteaa.

Vuosia urheilijoiden lääkärinä toiminut Jouppila on nähnyt urheilijoiden kilpailevan kovienkin diagnoosien alaisina.

- Meillä on kahdenlaisia urheilijoita: niitä, jotka tulevat lääkäriin aika pikaisesti ja niitä, jotka tulevat vasta viime hetkellä. Huonosti itseään hoitavia urheilijoita on vieläkin liian paljon, Jussi Jouppila sanoo.

Lähteet: YLE Pohjanmaa