Opettajan lisäliksa vaativasta työstä jakaa mielipiteet

Häirikköoppilaiden tai suomea huonosti puhuvien lasten opettamista ei voi suoraan korvata opettajien palkanlisillä. YLE Lahden kuuntelijat eivät tyrmää palkanlisiä, mutta haluavat, että koulujen ryhmäkokoihin ja koulunkäyntiavustajiin panostetaan. Opettajien virka- ja työehtosopimukseen perustuvaa parinsadan euron palkanlisää maksetaan muutamissa kymmenissä Suomen kunnissa.

palkanlisät

Väli-Suomen Median Sunnuntaisuomalaisessa opetusministeri Jukka Gustafsson lupaa kunnille lisärahaa muun muassa maahanmuuttajalasten opettamiseen.

YLE Lahden kuuntelijakontaktissa vain osa kannanottajista olisi valmis maksamaan opettajalle hankalan työn lisää.

- Maksetaanhan muissakin ammateissa likaisesta tai esimerkiksi kiireellisestä työstä, miksei siis myös opettamisessa, sanoo naiskuuntelija.

Hänen mukaansa opettaminen on kouluissa häirikköoppilaiden vuoksi voimia kuluttavaa työtä. Vanhempien epäonnistuminen kasvattamisessa heijastuu oppilaisiin oppimisvaikeuksina. Puuttumismahdollisuudet ovat silloin jo vähissä. Opettajan pitää saada korvaus kovasta työstä.

- Nyt poimimme vapaan kasvatuksen hedelmiä ja maksamme siitä kouluissa hinnan. Raha on opettajille laiha, mutta ansaittu lohtu, vaikka se ei korvaa vapaan kasvatuksen tuomia vahinkoja, arvioi miessoittaja.

- Raha antaa voimia ja lisää motivaatiota, arvelee toinen miessoittaja.

Osa kuuntelijoista pitäisi opettajat edelleen kansankynttilöinä, jotka toimivat kutsumusammatissa.

- Raha ei lisää opettajan taitoja eikä motivaatio saa olla opettajan ammatissa rahasta kiinni, sanoo naissoittaja.

- Opettajan ylevä velvollisuus on tehdä häiriköistä oppimiskykyisiä.

Lähteet: YLE Lahti