Haltialassa muhineet jätemaat poistetaan

Helsingin Haltialan tilan ulkoilijoiden turvallisuus halutaan taata poistamalle alueelle vuosien saatossa kertyneet jätteet. Kaivutyöt alueella jatkuvat noin kuukauden. Pilaantuneet maat aiheuttavat Helsingissä jatkuvasti suuria kunnostusurakoita.

Haltiala, Helsinki
Kallioimarre
YLE

Haltialan tilan kahdelta metsäsaarekkeelta poistetaan pilaantuneita maita yhteensä noin 1500 kuutiota. Potmäki ja Mombergintie kunnostetaan elo–syyskuun aikana.

Alueita käytettiin epävirallisina kaatopaikkoina 1960- ja 1970-luvuilla, kertoo Staran palvelupäällikkö Juha Sorvali.

- Mitään varsinaista toimintaa siellä ei ole ollut. Kaikki mitä alueelta löytyy, on sellaista, mitä on tuotu muualta historian saatossa.

Kunnostuksen aikana poistetaan muun muassa maassa olevaa lasia, joka on kiusannut ulkoilijoita.

-Ne ovat virkistysalueita, joilla ulkoilee paljon päiväkotiryhmiä, koiranulkoiluttajia ja muita lenkkeilijöitä. Tämän vuoksi alueet on kuunnostettava, sanoo Sorvali.

Töiden aikana teitä ja kaivupaikkoja joudutaan sulkemaan tilapäisesti. Pitkä Haltialantien suora suljetaan ajoittain, kun maita kuljetetaan pois.

Suuria kunnostuksia käynnissä ympäri kaupungin

Työt Haltialassa ovat ohi runsaassa kuukaudessa. Sorvalin mukaan kyseessä on pieni urakka verrattuna esimerkiksi Kalasataman ja Jätkäsaaren kunnostuksiin.

- Helsingissä on melko paljon pilaantuineita maita. Vanhoja kaatopaikkoja löytyy esimerkiksi Jätkäsaaresta, Ilmalasta, Vuosaaresta ja Huopalahdesta, Sorvali luettelee.

Kunnostus aloitetaan yleensä siinä vaiheessa, kun alueita aletaan rakentaa. Paikoista tehdään Sorvalin mukaan riskiarvio, jonka perusteella toimiin ryhdytään.

- Jos paikalla on lievästi pilaantunutta maata kahden metrin syvyydessä, niin siitä ei yleensä ole kenellekään oikeasti haittaa. Mutta jos ihmiset joutuvat käsittelemään maata esimerkiksi rakennustöiden yhteydessä tai maan pinnassa on jotain, niin että esimerkiksi lapsi voi laittaa sitä suuhunsa, niin silloin haitta on ilmiselvä.

Lähteet: YLE Helsinki