1. yle.fi
  2. Uutiset

Harri J. Rantala on lyhytelokuvien mies

Lyhytelokuvillaan mainetta ulkomailla niittänyt Harri J. Rantala ei aio kuvata seuraavaa elokuvaansa Kainuussa, vaikka Kaurismäen perintö siihen ehkä velvoittaisikin. Pitkän elokuvan Rantala aikoo saada aikaiseksi viiden vuoden sisään.

kulttuuri
Harri J. Rantala tekee elokuvia yleensä ohjaajana, vaikka näyttelikin viimeksi tänä kesänä elokuvassa Härmä.YLE / Katja Oittinen

Saksassa, Chilessä ja Intiassa lyhytelokuvillaan palkintoja ja kunniamainintoja kerännyt Harri J. Rantala on syntyisin Nurmosta, ja vetää vahvasti kotiin päin kuvauspaikkoja miettiessään.

- Olen niin vahvasti pohjalainen, ja kaikki ihmiset ja yhteistyökumppanit ovat kuitenkin siellä.

Kainuuseen Rantalaa on vuosi toisensa jälkeen vetänyt vanhempien lomapaikka Vuokatissa. Ehkäpä hän kuvaa jonkun elokuvansa joskus Kainuussakin, sillä idoleiden perinne siihen kuitenkin velvoittaisi.

- Mika Kaurismäki on tehnyt Kainuussa elokuvansa Arvottomat ja Aki Kaurismäen käsikirjoittama elokuva Tilinteko on kuvattu myös täällä. Suurin idolini on kuitenkin Mikko Niskanen, jolla on samanlaiset juuret kuin minullakin - duunariperheen poika maaseudulta, Rantala paljastaa.

Lyhytelokuvissa Rantala näkee vakavasti otettavan taiteen muodon, jota Suomessakin on alettu hiljattain arvostaa. Silti haaveena on tehdä pitkä elokuva.

- Se on tavoitteena seuraavan viiden vuoden aikana.

Lähteet: YLE Kainuu / Katja Oittinen

Lue seuraavaksi