1. yle.fi
  2. Uutiset

Vares-konnaa esittävä Ari Wirta taitaa lyhyiden miesten roolit

Ari "Pätkä" Wirran puhelin soi, kun Suomessa tarvitaan lyhyttä miestä elokuvaan tai näyttämölle. Vares-filmissä Sukkanauhakäärme Wirta esittää lyhytkasvuista mutta häijyä arkkikonnaa. Siviilissä Wirta on mitä leppoisin teatterialan moniosaaja, eikä haikaile ensirakastajan rooleja.

Jussi Vares -elokuvat
Ari Wirta on tottunut lyhyiden miesten rooleihin
Näyttelijä Ari Pätkä WirtaYLE / Jorma Tuominen

- Kun Vares-konna Voitto Fjäder kärsii alemmuuskompleksista kokonsa takia, niin tätä roolia tehdessä tuli muistaneeksi kouluaikoja, silloin sitä kärsi eniten. Mutta ei enää. Enhän olisi saanut tätä roolia, jos olisin pitkä! Näin toteaa virnistäen 163-senttinen Ari "Pätkä" Wirta.

Elokuvan ja teatterin tekijöiden keskuudessa 51-vuotias Wirta nauttii suurta luottamusta. Wirta on saanut tottua siihen, että kun elokuvaan, televisioon tai näyttämölle tarvitaan Suomessa lyhyttä miestä, hänen puhelimensa soi, oli rooli muuten millainen hyvänsä. Wirta hyppää Ladansa rattiin ja lähtee hommiin.

Työ tekijäänsä opettaa

Wirran tunnetuin rooli lienee koomikko Masa Niemenä Timo Koivusalon elokuvassa Kulkuri ja Joutsen.

- Olen iloinen, että olen saanut tehdä näitä pieniä rooleja ja vähän isompia. Ja olen halunnutkin tehdä niitä, koska sivuroolit ovat parasta näyttelijäkoulutusta mitä on. Uskottavuus, se että seisoo sanojensa takana, on näyttelemisessä oleellista eikä ulkomuoto, Wirta toteaa.

Ari Wirta on kirjoittanut monia näytelmiä ja teatteriohjauksia on kertynyt viisikymmentä. Lisäksi hän on kiinnostunut tekniikasta ja on suunnitellut monien esitysten valo- ja äänipuolen.

- Jo vuonna 1979 kun olin ensi kertaa Turun Nuorisoseuran näyttämöllä yleisön edessä, jotain käsittämättömästä syystä iski tunne, että pelkkä näytteleminen ei minulle riitä. Seuraavaksi aloin perehtyä valaistukseen, sitten tuli lavastaminen, kirjoittaminen ja 1987 aloin ohjata. En ole niin pitkäjänteinen, että jaksaisin tehdä vain rooleja roolien perään. Teatterin kenttä on niin laaja!

- Sukkanauhakäärmettä olen jäävi elokuvana arvioimaan, mutta sen sanon, että syntymäkaupunkini Turku on upeasti siinä toisessa pääroolissa Vareksen ohella, Wirta toteaa. - Yleisö päättää ja aika näyttää, mikä näiden elokuvien sija on osana kotimaisen dekkarin buumia.

Lähteet: YLE Turku

Lue seuraavaksi