1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. uitto

Keksi ei mene aina suuhun eikä älykapula korvalle

Tukkilais- ja savottasanoista löytyy monta sanaa, joilla on kaksi merkitystä. Toinen sestoo tukilla, toinen kaupan kassajonossa. Yksi syö keksin, toinen käyttää sitä apuna sestomisessa.

uitto
YLE / Kia-Frega Prepula

Kuhmolainen Heimo Kärnä naurahtaa älykapulalle, jonka sanana luulisi kuuluvan etenkin 2000-luvulle. Älykapula oli kuitenkin savotta- ja uittohommissa pöllintekijän mittakapula, jolla kokeiltiin puun paksuutta.

- Tukkilaistermejä on noin 5000. Monet sanat ovat syntyneet savotoilla, kuten esimerkiksi lautasta pienempi pyräs ja siitä vieläkin pienempi hivas, Kärnä kertoo uittoa varten kerättyjen puiden lukumäärää määrittäviä sanoja.

Kymppi tarkoittaa paitsi peruskoulun lisäluokkaa myös uiton tai muun työporukan johtajaa. Vänkäri puolestaan ei viittaa pelkästään autoilijan vieressä istuvaan vaan tarkoittaa myös puun kaadossa apuna olevaa välinettä, jolla estetään sahan juuttuminen puuhun.

Vänkärinpenkillä istuvaa sanotaan jossain päin Suomea myös repsikaksi, joka entiaikaan tarkoitti nuorta savottalaista, joka tekee pieniä apumiehentöitä metsä- ja uittotyömailla vanhemman työmiehen kaverina.

Lähteet: YLE / Katja Oittinen

Lue seuraavaksi