Eteläkarjalainen murre on hajanaisinta Suomessa

Etelä-Karjala koostuu 11-12 isohkosta murrealueesta. Kuntaliitosten myötä jopa Lappeenrannan kaupunginosien välillä puhutaan erilaisia murteita.

murteet
Karjalanpiirakkaa
Kaisu Lahikainen kertoo murteista Vesa Winbergin ja Juha-Pekka Taskisen haastattelussa.

Lappeenrantalaisen äidinkielenopettajan Kaisu Lahikaisen mukaan eteläkarjalainen murre on kaikkein hajanaisinta Suomessa. Yhteisiä piirteitä toki löytyy.

- Esimerkiksi persoonapronominit mie, sie ja hää ovat melkein joka paikassa. D:tä ei ole olemassa. Jos eteläkarjalaista murretta verrataan esimerkiksi savolaismurteisiin niin se kyllä erottuu, Lahikainen sanoo.

Lahikainen on koonnut eteläkarjalaisesta murteesta kirjan "Silviisii. Eteläkarjalaisen murteen sanakirja.". Vuonna 2004 julkaistu kirja on kooste siitä, miten ennen on haastettu ja miten nykyisin puhutaan.

Toisaalta itsestäänselvyys, toisaalta ylläpidettävä

Etelä-Karjalassa murretta pidetään Lahikaisen mielestä itsestään selvänä. Sitä ei edes huomata.

- Mie luulisin, että meille se on täällä itestään selvää, kuten muukin karjalaisuus. Lukuunottamatta Imatraa, jossa karjalaisuutta nostetaan esille, mutta Lappeenrannassa miun mielestä ei nosteta.

- Mutta sitten kun muutetaan muualle niin sitten se muuttuu tärkeäksi. Toiset pitävät sitä tietoisesti yllä. Kyllä se tärkeä asia on, Lahikainen jatkaa.

Maakuntien rajalla esiintyy Lahikaisen mukaan murteiden sekoituksia, välimurteita.

- Lemin-Savitaipaleen murre on yhdenlainen välimurre. Tai jos lähdetään pohjoiseen päin Parikkalaan ja Uukuniemen suuntaan niin Uukuniemi alkaa olla savon murretta. Ruokolahden ja Puumalan välillä olen kuullut, että talojen välissä kulkee murreraja. Niin paikalliset sanovat, itse en välttämättä sitä erottaisi, Lahikainen tuumaa.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala