Miesten vaivoihin apua vyöhyketerapiasta - migreeni katosi

Nuorten miesten osuus on kasvanut vyöhyketerapiassa. Miehet hakevat apua unettomuuteen, migreeniin ja selkäsairauksiin. Jo kaksikymmentä vuotta vyöhyketerapeutin työtä tehnyt hämeenlinnalainen Marja-Leena Norisalo on ilahtunut kasvaneesta miesten määrästä.

vyöhyketerapia
Klassisessa vyöhyketerapiassa painellaan jalkojen pisteitä
YLE / Maarit Piri-Lahti

Yhä useammat miehet hakevat vaivoihinsa apua vyöhyketerapiasta, jossa jalkojen pisteitä painellaan. Miehet eivät pidä saamaansa apua vakan alla vaan kertovat kokemuksistaan avoimesti.

- Aikaisemmin oli kuin alasin olisi kävellyt pään päällä, hirvittävää kipua ja jumpsutusta koko ajan. Nyt kolmen viime kuukauden aikana migreenikohtauksia on ollut vain pari ja ne ovat olleet huomattavasti lievempiä, kertoo eräs nuori mies kokemuksistaan. Koko elämä muuttui, kun päätä ei särje: elämänilo palasi.

Vyöhyketerapia houkutteli vaihtoehtona myös siksi, että hän oli omassa lähipiirissään nähnyt, mitä vuosikausia syödyt vahvat migreenilääkkeet saavat aikaan.

Moni nuori mies on saanut ensimmäisen kosketuksen vyöhyketerapiaan koliikkilapsensa kautta. Neuvolat ohjaavat nykyään yhä useammin lapsiperheitä vyöhyketerapiaan, sillä hoito tehoaa. Kun tehon näkee omaan lapseen, myös omat vaivat nousevat miehillä puheeksi.

Miehet kärsivät yhä enemmän unettomuudesta, migreenistä ja selkäsairauksista. Vyöhyketerapeutti Marja-Leena Norisalo on saanut viime aikoina monta "työvoittoa", sillä vakavatkin kivut ovat kadonneet.

- Miesten kipukynnys on naisia alempi, mutta moni kestää hoidon urheasti, kun ovat huomanneet että hoito auttaa, Norisalo hymyilee .

- Aluksi oireet pahenevat, mutta terapeutti varoittaa siitä. Kun tietää, että se on ohimenevää pienen jakson kestää, mies kertoo.

Norisalon mukaan kahdenkymmenen vuoden aikana vyöhyketerapiakävijät ovat muuttuneet.

- Ennen ei osattu hakea apua hormonaalisiin vaivoihin, kuten lapsettomuuteen. Nykyään osataan ja apua myös saadaan.

Norisalo tekee yhteistyötä lääkäreiden ja muiden ammattilaisten kanssa, mutta toivoisi vuorovaikutusta vielä enemmän.

- En osaa leikata, mutta fiksata pieniä vaivoja ja jos lääkäri on perehtynyt vyöhyketerapiaan, hän osaa ohjata minulle juuri ne sopivat asiakkaat, joita voin auttaa.

Lähteet: YLE Häme / Maarit Piri-Lahti