Kuntalaisaloitteesta syntyi kansanliike Mathildedalissa

Venesataman sulkeminen ja rajallisten palvelujen maksulliseksi määrääminen saivat aikaan kansanliikkeen Salon Mathildedalin kylässä. Kuntalaisten aloitteena käynnistynyt vetoomus "Matilda on pelastettava" keräsi kuukauden aikana 848 allekirjoitusta. Se luovutettiin tänään Salon kaupunginhallitukselle.

Mathildedal
Lapsia veneessä.
Sannimari Lehtilä / Yle

Mathildedalin asukkaat ja muut, usein pääkaupunkiseudulta tulevat ja kylää toisena kotipaikkanaan pitävät, haluavat vetoomuksella ilmaista vakavan huolensa kylän kehityksen pysähtymisestä ja jopa taantumisesta.

Salon kaupungin päättäjien toivotaan ymmärtävän, kuinka merkittävästi matkailu ja erilaiset panostukset vapaa-aikaan luovat sekä uusia työpaikkoja että tuovat kuntaan rahaa. Historiallisessa ruukkikylässä on myös tärkeää vaalia rakennetun kulttuuriperinnön säilymistä.

Ongelmat tulivat yllätyksenä

Mathildedal-työryhmä kuvailee adressissa, kuinka kyläläiset vasta aivan kesän 2011 kynnyksellä huomasivat, kuinka pahoja puutteita satamatoimintoihin oli kesäksi tulossa venesataman yrittäjän luovuttua liikepaikasta.

Muun muassa Salon suunnasta 13.6. lähestyneet satakunta Suomi Meloo -viestin osallistujaa ja saman verran rannassa vuoroaan odottelevia melojia jäivät ilman sataman palveluja.

Satama-alue rajattu ja tankkauspiste poissa

Vetoomuksen käynnistäneiden kyläläisten mukaan ihmiset ovat ihmetelleet suurin kivin, ketjuin ja varoitustauluin rajattua satama-aluetta, joka on kyltein merkitty työmaa-alueeksi. Minkäänlaista rakennustoimintaa alueella ei kuitenkaan ole käynnistetty.

Kesän tilanne on erityisesti haitannut veneilijöitä, jotka eivät ole saaneet polttoainetäydennystä tai joille veneen laskeminen tai nostaminen rantaluiskaa pitkin on alueen rajauksen vuoksi hankalaa. Vapaa-ajan kalastajilta on myös pyydetty maksua onkimisesta.

Kaupungin tultava hätiin

”Matilda on pelastettava” -adressi on ollut esillä sekä netissä että Mathildedalin alueella eri pisteissä. Allekirjoittajat esittävät, että Salon kaupunki lunastaisi satama-alueen.

He uskovat, että halukkaita yrittäjiä löytyy sekä vuokralaisiksi että investoimaan ja alueelle saataisiin siten nykyaikaiset vaatimukset täyttävä venesatama palveluineen ja historiallisen ruukkimiljöön kehittymisen edellytykset turvattaisiin jatkossakin, kirjoitetaan vetoomuksessa.

Lähteet: YLE Turku