1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Luonnonkosmetiikan kysyntä kasvaa rajusti

Luonnonkosmetiikkaa maahantuovien yritysten määrä on viisinkertaistunut viidessä vuodessa. Ihmiset haluavat ostaa luonnonmukaista, kertoo Pro Luonnonkosmetiikka -yhdistyksen puheenjohtaja Ann-Mari Pachijew. Ruokamaailmasta tutut suuntaukset, luomun suosio ja lisäaineiden karttaminen, näkyvät myös kosmetiikkateollisuudessa.

Kuva: Yle

Luonnonkosmetiikka on kosmetiikkaa, jossa ei käytetä keinotekoisia raaka-aineita. Sitä valvotaan erilaisin sertifikaatein. Sertifikaatteja on useita, mutta sertifikaatti on aina merkki siitä, ettei tuote sisällä esimerkiksi uhanalaisia kasveja tai geenimuunneltuja raaka-aineita.

- Jos ajatellaan kosmetiikkaa, jota mainostetaan sillä, että siinä on joku prosenttiosuus luonnonmukaisia aineita ja sitten taas luonnonkosmetiikkassa prosenttiosuus on sata, niin onhan luonnonkosmetiikka aika hyvää, Pro Luonnonkosmetiikka -yhdistyksen puheenjohtaja Ann-Mari Patchijew sanoo.

Luonnonmukaisuus meikeissä myy

Myös suomalainen kosmetiikkajätti Lumene ratsastaa luonnonmukaisuudella. Muun muassa lakka, ratamo ja koivu ovat kasveja, joilla yritys höystää kosmetiikkaansa; pohjoinen luonto ja luonnollisuus sanoja, joita se liittää tuotteisiinsa. Lumenen tuotekehitysjohtajan Tiina Isohannin mukaan humpuukia ei kuitenkaan voi myydä.

- Trendi alkoi siitä, että puhuttiin tuotteiden sisältämistä raaka-aineista ja siitä, kuinka paljon luonnon raaka-aineita tuote sisältää. Nyt puhutaan myös tehokkuudesta ja siitä, että tuotteet tekevät sen, mitä lupaavat, Isohanni sanoo.

Sertifikaatteihin Lumene ei ole halunnut lähteä mukaan - ainakaan vielä.

- Me toimimme niin monessa maassa, että olisi ollut vaikea valita yhtä sertifikaattia. Lisäksi se on aika iso työ käydä läpi kaikki sertifioinnit, Isohanni kertoo.

Uusi, eurooppalainen Cosmos-standardi yrittää saada yhtenäistä normistoa luonnonmukaiseen kosmetiikkaan. Lumenekin saattaa innostua mukaan.

- Seuraamme, mikä standardin kehitys on.

Tekeekö mustikka oikeasti siloposket?

Tippakin voi olla tehokas, mutta ainesosien yhteisvaikutusta on vaikea tutkia. Näin sanoo farmasian laitoksen dosentti Yvonne Holm Helsingin yliopistosta.

- Kun luonnon kasviöljyjä tutkitaan laboratoriossa, hyvin pienet määrät vaikuttavat solutasolla. On kuitenkin asia erikseen, millainen vaikutus on, kun kasviuute on tuotteessa ja sitä käytetään. Siihen vaikuttaa niin moni asia, Holm sanoo.